perjantai 23. marraskuuta 2018

Black Friday ja blogisynttärit


 

Tänään on perjantai ja nimenomaan musta-perjantai, siis Black Friday. Kolmen päivän päästä ovat myös tämän blogin 1-vuotissynttärit. Nämä asiat nivoutuvat ajallisesti yhteen.

Aloitin bloggaamisen valmistellessamme muuttoa Pekingiin ja kerätessäni kokemuksemme talteen blogipäiväkirjaani. Tästä on nyt aikaa neljä vuotta. Reilu vuosi sitten palasimme kotimaahan, jolloin blogini alkoi muuttaa suuntaansa. Eksoottisesta elämänmuutoksesta alkoi olla jo aikaa, mutta Pekingin muisteleminen toi ja tuo yhä suuren ikävän. Kirjoittamisesta en halunnut silti luopua, aiheiden oli vain muututtava. Nautin kauniista esineistä ja niiden esittelemisestä muille. Ehkä se tuntuu narsistiselta, mutta eikö se ole aika tavallista. Aika moni nainen tykkää esitellä ostoksiaan ystävilleen, kuten miehetkin uusia autojaan. Olen myös sitä mieltä, että se joka esittelee omaa elämäänsä sosiaalisessa mediassa, ehkä huomaa myös oman elämänsä arvon. Jokaisella ihmisellä on elämässä jotain arvokasta, se pitää vain löytää. Mitä sinä esittelisit julkisesti muille?


 
 
 
Vaikka myönnän olevani materialisti ja yksi kiintymyksen kohteistani ovat tavarat, en halua olla lisäämässä liikakulutusta ja turhien tavaroiden määrää maailmassa. Bloggarina haluan puhua ennemmin vastuullisen kuluttamisen puolesta. En vastaanota näytelahjoja mistään tai keneltäkään. Tavarat, joita esittelen, ovat enimmäkseen vaatekaappini vanhoja aarteita eivätkä uusia ostoksia. Ainoat uutuustuotteet, joita esittelen, ovat lahjojani ja sellaisia luksustuotteita, että harva niitä varmaankaan menee hetken huumassa hankkimaan.

 

 
Kirjoituksissani "mainostan" siis ansioituneita tuotteita, joilla on takanaan jo pitkä ikä ja vielä paljon elämää jäljellä. Siis sellaisia tuotteita, joihin kannattaa panostaa ja joita kannattaa ostaa käytettynäkin. Lisäksi esittelen ja samalla mainostan yrityksiä (saamatta siitä mitään hyötyä itselleni), jotka ansioituneesti toteuttavat kiertotaloutta myymällä käytettyä tai valmistamalla käytetystä uusia tuotteita.

Osa näidenkin kuvien vaatteista on nähnyt elämää jo enemmän kuin itselläni on ikää, siis reilut puoli vuosisataa! Osa puolestaan on omia onnistuneita ostoksiani, olleet käytössäni - monet kovassa käytössä - jo vuosia. Loput ovat materiaalina toisella kierroksella, kiitos luotto-ompelimoni, joka toteuttaa hassua haaveitani. Eikö niitä kannatakin esitellä muille.

 

 

 
 
Blogini iski aallon harjalle ilmestymällä juuri sopivaan aikaan. Nyt yksivuotissyntymäpäivän aikoihin ostamisen vähentäminen, vanhan arvostaminen ja kierrättäminen ovat juuri nousseet pintaan ja niistä puhutaan kaikkialla. Aihe ei toki ole uusi, itsekin olen saarnannut (enemmän toki puheillani mutta myös teoillanikin) näistä asioista jo parinkymmenen vuoden ajan. Jo tuolloin salakuljetin biojätteeni naapurikerrostalon pihalle, kun omasta taloyhtiöstäni puuttui biojätteen keräysastia. Valitin ystävilleni, joiden pihalla sellainen oli mutta jota he eivät vaivautuneet käyttämään.
 
Luotto-ompelimoni Remake juhlii tänä vuonna 10-vuotista taivaltaan, ja yhtä kauan aikaa olen ollut sen asiakas. Kun tuolloin luin lehdestä vasta-avatusta ompelimosta, joka käyttää materiaalinaan kierrätettyjä vaatteita, otin heti risaiset farkkuni ja kuljetin ne sinne koristepaikattaviksi. Kukkapyllyfarkuista se lähti, ja tämän jälkeen vaatekaappini on täydentynyt useilla upcycling- ja recycling-kankaista valmistetuilla vaatteilla.
 
Tiesitkö, että tänään on myös Älä osta mitään -päivä, No Shop Day, joka on lanseerattu vastavedoksi Black Fridaylle, muistutukseksi ihmisille ja vastustamaan turhaa kuluttamista.  Aihe, joka on ajankohtaisempi kuin koskaan!
 
Tarkoituksella julkaisin ensimmäisen blogikirjoitukseni nimenomaan Älä osta mitään -päivänä.
 
Yksivuotiasta blogiani en aio juhlia tänään. Syömme hyvin Jamie Oliverin pastaa ja sen jälkeen käperryn sänkyyni Marie Bengtsin kanssa. Huomenna on nimittäin töissäni lauantaityöpäivä.
 
Mukavaa perjantai-iltaa.  <3
 
 


P.S. Kuvien vaatteet ovat joko vanhoja aarteita äitini vaatekaapista tai omastani, sekä Remaken käsialaa tai second hand -löytöjäni. Kuvat ovat blogipostauksistani vuoden ajalta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ihanaa jos jätät kommentin, asiallisen totta kai :)