torstai 23. marraskuuta 2017

Minustako tyylibloggari?
 
 
Hei!

Olen Ei-Leen ja blogannut elämästämme Pekingissä pian kolmen vuoden ajan. Muutimme kesällä takaisin Suomeen, mutta Eedenistä itämaille–blogi jatkaa vielä niin kauan kuin juttua Kiinasta ja kertomatta jäänyttä tarinaa riittää.

Nyt on kuitenkin aika ottaa jo seuraava askel. Aloitan tämän uuden blogin, jossa aikomukseni on keskittyä lifestyleen, vaatekaappini kätköihin, rakkaisiin esineisiin ja hyvään ruokaan. Sekä mielenkiintoisiin juttuihin äidin, opettajan ja naisen näkökulmasta.

Olen anti-KonMari. Luopuminen ja pelkistäminen eivät ole minun juttuni. Rakastan kauniita esineitä ja saan niiden omistamisesta tyydytystä. Niiden ei tarvitse olla uusia, sillä mielestäni tärkeintä esineissä on muodon ja ulkonäön ohella niiden historia.

Olen neljän lapsen äiti ja ammatiltanikin kasvattaja. Olen myös maailmanparantaja. Bloggari on mielestäni myös eräänlainen kasvattaja ja tehtävään liittyy moraalinen vastuu. Olen löytänyt monia muotiblogeja, joita seuraan ja kommentoin mielelläni. Samalla olen harmitellut, kuinka monessa blogissa mainostetaan enemmän tuotteita jonkun valmistajan tai liikkeen nimissä, sen sijaan että kirjoittaja esittelisi omaa vaatekaappiaan ja kotiaan, sellaisia vaatekappaleita ja esineitä, jotka ovat olleet pukeutumisensa kulmakiviä tai erottamaton osa omistajaansa jo vuosia, ja siten osoittautuneet huippuhankinnoiksi. Kiinnostavien esineiden ei tarvitse olla uusia ja vastahankittuja. Paljon mielenkiintoisempaa on tyyli… ainakin minun mielestäni.

Toki on ihana katsella uusia löytöjä, mutta silti lifestylebloggaamisen pitäisi mielestäni olla ekologisesti kestävää. Jatkuva ostaminen ja ostamaan houkutteleminen eivät ole ympäristön ja kestävän kehityksen kannalta oikeita valintoja. Ne houkuttelevat hankkimaan jatkuvasti uutta tavaraa, hylkäämään vanhaa ja muka oikeuttavat olemaan ajattelematta ympäristön kannalta oikeita valintoja. Kuinka moni lukija tukahduttaa järjen äänen ja päätyy hankkimaan uutta kivaa ajatellen, että ”kun tuo bloggarikin kerran ostaa niin miksen minäkin…”!   

Myönnän että minullekin käy näin. Siksi loin tämän blogin, jonka sloganina on ”muodikkaasti vanhoissa”. Esittelen siis blogissani vaatteita ja esineitä, joiden blogijuttuina katson liittyvän kestävään kehitykseen. Enimmäkseen nämä esineet ovat kulkeneet matkassani jo vuosia tai olleet jonkun muun omistamia aikaisemmin. Ne voivat olla myös remade, vanhasta uusiksi jalostettuja. Ne ovat siis tavaroita, jotka ovat jo nähneet elämää ja joilla on historia. Uusiakin löytöjä saatan esitellä ja huippulaadukkaan tuotteen kohdalla poiketa periaatteestani, kuten polvistua vaikkapa jonkun kotimaisen käsityöntaitajan taidonnäytteen eteen. Pitkäaikainen ilo on blogini punainen lanka.  

Pitkäaikainen ilo sanelee myös ostoskäyttäytymistäni. Harvoin luovun omistamistani esineistä, kahdesta syystä johtuen: Ensinnäkin kierrän halpahallit ja ruotsalaisketjut kaukaa ja ostan tuotteita, joiden toivon olevan kestäviä, hyvälaatuisia ja pitkäikäisiä. Sellaisia, jotka toivoakseni viehättävät silmääni ja kulkevat matkassani vuosia. Vaatteeni ja asusteeni ovat yleensä liian kalliita kukkarolleni, mutta siksi niitä tuleekin hankittua harkitummin ja harvemmin. Silloin niitä myös hoitaa huolellisemmin ja korjaa rikkoutuessa, eikä tarvitse heittää pois. Kun sitten viimein koittaa se päivä, jolloin rakastetut vaatteeni ovat liian kuluneita käytettäväksi, jää jäljelle vielä yksi mahdollisuus: remakointi. Ja siinä saankin toteuttaa ikuista haavettani: olla aivan oma muotisuunnittelijani.

Tarkoituksella aloitan siis blogini juuri tänään, Black Fridayn aattoiltana. Tiesitkö muuten, että huomenna vietetään myös toisenlaista päivää, kulutuskriittistä Älä osta mitään –päivää? Jompikumpi on valittava, molempia ei voi viettää samana päivänä.

”Jokaisella ostamallamme esineellä, elintarvikkeella ja tuotteella on tausta: joku on valmistanut tuotteen, ehkä viljellyt raaka-aineet, tuote on päätynyt kauppaan pitkän tien kautta ja todennäköisesti jatkaa elämäänsä kaatopaikalla tai kierrätyksessä vielä senkin jälkeen, kun me olemme luopuneet sen käytöstä.”

(http://alaosta.fi/aom-paiva/)

Kumpi sinusta on kiinnostavampaa: ostosvinkkien saaminen vai muotibloggarin oma tyyli? Mikäli jälkimmäinen, viihdyt varmaan seurassani!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ihanaa jos jätät kommentin, asiallisen totta kai :)