torstai 10. toukokuuta 2018

Merkkivaatteiden second hand -liikkeet netissä ja alennuskoodi Emmyyn
Merkkivaatteisiin erikoistuneita second hand -liikkeitä on netissä jo pilvin pimein (no ainakin muutamia). Oletko jo testannut niitä?
 
Olen vertaillut muutamia myyjän ja ostajan näkökulmasta sekä itse testannut yhtä. Kaikki liikkeet toimivat samalla tavalla: myyjä silittää, pakkaa ja toimittaa vaatteet ja asusteet yritykseen (yleensä jonkun postitussysteemin kautta). Yritys tarkastaa, valitsee myyntiinsä kelpaavat tuotteet ja hinnoittelee ne. Tässä vaiheessa myyjä voi vielä perua kaupan. Tämän jälkeen yritys hoitaa tuotteiden myymisen eteenpäin nettikauppansa kautta. Mikäli tuote menee kaupaksi, yritys ottaa myynnistä hyvän provision ja myyjä saa tietyn prosentin tuotteen myyntihinnasta. Lisäksi yritys veloittaa myös kuljetuksesta sekä myymättömien kohdalla myös tuotteiden käsittelystä.


 
 
 
 
  
Emmy kehuu olevansa Suomen suurin käytetyn merkkivaatteen jälleenmyyjä. Myyjän vaatteistaan saama tuotto lasketaan monimutkaisen prosenttitaulukon mukaan. Vaikka Emmy mainostaa myyjän voivan ansaita jopa 80 % myymistään tuotteista, tämä koskee vain yli 100 euron myyntiartikkeleita. Harva tuote kuuluu näin kalliiseen kategoriaan. Laskujeni mukaan suurin osa myymistäni tuotteista (enimmäkseen lastenvaatteita) maksaisi Emmyn nettikaupassa n. 10-29,99 €, tästä summasta tienaisin 30 % tai 40 %. Rahojen maksutavaksi voisin valita esimerkiksi Stockmannin lahjakortin, jolloin saisin vielä 10 % bonuksen.

Ostajana Emmyn hinnat ovat pääsääntöisesti hieman Rekkiä korkeammat, mutta tuotteiden esillepano valokuvissa on tehty mielestäni asiantuntevammin: laadukkaammat valokuvat ja tuotteet aseteltu houkuttelevammin kuviin. 
 Rekki lienee sitten toiseksi suurin yritys. (Tämä on eri kuin se kierrätykseen ja lumpun jälleenkäsittelyyn erikoistunut Recci, jolla on kivijalkaliike Hakaniemessä ja keräyslaatikoita Helsingissä). Merkkivaatteiden Rekki sijaitsee Tampereella ja myy ainoastaan netissä. Myyjän vaatteistaan saama tuotto on aina sama eli joko 60 % tai 38 %. Suuremman tuoton saa myyntitilistä, jolloin Rekki vain välittää vaatteet ostajalle ja palauttaa myymättömät vaatteet muutaman kuukauden päästä myyjälle. Pienemmän tuoton saa, mikäli myyjä myy tuotteensa suoraan Rekille.

Ostajan kannalta Rekki näyttäisi olevan monissa tuotteissa hieman halvempi kuin Emmy, mutta laskin, että keskivertomyyjän kannalta Rekki tulisi kannattavammaksi, sillä myyjänä saamani tuotto olisi korkeampi. Niinpä lähetin kokeeksi vaatteita Rekkiin.
Ensimmäiseksi tilasin lähetyskoodin, joka tuli muutamassa päivässä. Tämän jälkeen pakkasin isoon muuttolaatikkoon jätesäkeissä max. 10 kg edestä lastenvaatteita ja toimitin sen postiin. Tarkkaan punnitsin ettei kilomäärä ylittynyt (vähältä piti). Mikäli olisin käyttänyt Emmyä, olisin voinut toimittaa vähän pienemmän paketin postitse tai rajattoman määrän pusseja Stockmannin keräyslaatikon kautta. (Mutta silloinhan silittämäni vaatteet rypistyisivät!)

Seuraavaksi sain hintaehdotuksen. Lähettämistäni tuotteista vain noin kolmasosa oli hyväksytty myyntiin, myyntihinnat olivat suurin piirtein samat kuin, jos itse myisin tuotteet Huuto.netissä. Kaksi kolmasosaa lähettämistäni tuotteista ei kelvannut Rekkiin, saamani vastauksen mukaan niissä olisi liikaa käytönjälkiä (= veluurissa pientä painumaa, joka tulee ensimmäisessä pesussa) tai myyntiartikkeli ei sovi Rekin profiiliin. En tiedä, mitä tämä mahtaa tarkoittaa, mutta epäilen ettei yritys tunnistanut näitä Suomessa vieraampia merkkejä merkkivaatteiksi. Tätä käsitystäni tuki myös se, että Rekin lähetämässä tarjouksessa farkkujen huippumerkki Seven for all Mankind oli useaan kertaan muuntunut ihan kummalliseen nimenväännökseen. Siitä huolimatta, vaikka merkki olisi löytynyt netistä hyvin pienellä googlailun vaivalla pelkillä hakusanoilla all mankind...  :)

Jotkut Steiff-merkkiset lastenvaatteet kelpasivat myyntiin, mutta eivät merkin omalla nimellä vaan vaatemalliston nimellä Knopf im Ohr. Se viittaa logossa olevaan teddynalleen, jonka korvassa on nappi. Vaikka vaatteena tämä merkki olisikin vieraampi, luulisi ammattilaisen tunnistavan nimen Steiff, joka on jo sadan vuoden ajalta maailman tunnetuimpia keräilynallejen valmistajia, tai osaisi edes lukea nimen vaatteen merkkilapusta ja syöttää sen Googleen...Hyväksyin lopulta Rekin tekemän tarjouksen ja pyysin myynnistä hylätyt vaatteet takaisin maksaen käsittelykulut 9,90 €. Olisin voinut myös antaa Rekin toimittaa ne suoraan hyväntekeväisyyteen.

Rekki siis huoli ainoastaan parhaat päältä, toisin sanoen ainoastaan vaatteet, jotka ovat uusia tai kuin uusia. Ostajan kannalta tämä on siis loistava tieto: voit varmasti luottaa siihen, että ostamasi tuote on uudenveroinen. 

Myyjänä puolestaan en ole kovin tyytyväinen. Näin suuren vaivan valitessani huolella, pestessäni, silittäessäni ja pakatessani varovasti tuotteet, jotta ne eivät ryppyyntyisi matkalla. Vain harva kelpasi myyntiin eikä näidenkään vaatteiden esillepano ole kovin edustava. Ostajan silmissä ne eivät ole kovin houkuttelevia, eikä kuvista näe, että vaatteet ovat erinomaisessa kunnossa tai jopa uusia. Kuntoluokitus on aina sama: hyväkuntoinen, vaikka tuote olisi upouusi, vain laput poistettu. Tuskin vaatteet menevät kaupaksi, joten syksyllä ne palautuvat minulle takaisin, kunhan maksan uudestaan 9,90 €.
Emmyssä seula ei ole ehkä yhtä tarkka, sillä myyntiartikkeleiden joukossa näkyy myös tuotteita, jotka on merkitty kuntoluokaksi tyydyttävä. Se tarkoittanee, että vaatetta on kenties joku käyttänyt aikaisemmin...

Lisäksi Emmyn listoilla näyttää olevan ennestäänkin Steiffia ja 7 for all Mankindia ynnä muita "vieraampia" merkkejä. Emmyssä löytää myös saman myyjän myyntiartikkelit linkin kautta, kun taas Rekissä niitä ei voi etsiä edes hakusanalla. Mielestäni on mukavaa selailla saman myyjän muitakin tuotteita ja tehdä sitä kautta uusia löytöjä. Onhan kyse samasta mausta ja kenties samasta koostakin.

Ostajana  olen tähän mennessä kokeillut vain Rekkiä, josta tilasin Odd Mollyn paidan. Paita oli sopivanhintainen ja uudenveroinen. Seuraavaksi kokeilen Emmyä, äitienpäivään 13.5. asti sieltä saa 15 % alennuksen koodilla TUTUSTU.  

Muita tuntemiani merkkivaatteiden second hand -liikkeitä netissä ovat Merkkihuone ja Trendy People. Sekalaista löytyy liikkeestä Vähän käytetty.

P.S. Vaatteet, joita en jaksa itse myydä tai eivät kelpaa myyntiin, työnnän Recci-laatikkoon. Se on tällä hetkellä ainoa yritys Suomessa, joka toimittaa myyntiinkelpaamattomat ja rikkinäiset vaatteet edelleen materiaalinkierrätykseen eivätkä ne päädy kaatopaikalle tai poltettavaksi.


Ensimmäinen kuva on omani. Loput on kaapattu Rekin ja Emmyn nettisivuilta.

Seuraa, kuinka minä myyn lastenvaatteita Rekissä:

Steiff-cargohousut (uudet)
Burberry Union Jack -paita
Burberry farkut
Ralph Lauren farkut (uudet)
Lacoste pikeepaitaEi kommentteja:

Lähetä kommentti

Ihanaa jos jätät kommentin, asiallisen totta kai :)