torstai 1. elokuuta 2019

Onnellisen bibliofiilin Lontoo








Ensin meitä oli vain tytär ja minä, ennen kuin muutama vuosi sitten mukaan liittyi poikani, joten nykyään perheessämme on jo kolme bibliofiiliä. Muistan vieläkin tämän pojan, joka - toisin kuin kaikki sisaruksensa - ei pienenä malttanut kuunnella kirjoja lainkaan. Siinä missä sisar rakasti kirjoja niin, että opetteli lukemaan nelivuotiaana ja 5-vuotissyntymäpäivänään otti käteensä paksun Marikki-kirjan ja luki sen lähes yhdeltä istumalta, ei tämä poika malttanut edes istua syliin kuuntelemaan lukemistani. Hän ei ollut kuin isoveljensä, joka jo vauvana istui sängyssään ja kuunteli korva tarkkana, kun luin iltasatua: ei, tämä poika keskittyi täysin auto- ja pyssyleikkeihinsä. Kun isoveli pysähtyi vaikka kesken kävelyn ahmimaan akuankkojaan, tämä pienempi räjähteli ja poksahteli kulkiessaan.

Kolmasluokkalaisena sain hänet viimein innostettua lukemaan, olin näet vinkannut opettajalleen Linnanmäen lukukisan, jolloin koko luokka ryhtyi lukemaan. Silloin hän ahmi Harry Potterit. Pekingissä yritin suostutella hänen opettajiaan vinkkaamaan hänelle englanninkielisiä kirjoja. Ja sen sijaan että hänelle englanti kakkosena tunneilla annettiin tylsiä kuvakirjoja luettavakseen, rukoilin heitä antamaan hänen itsensä valita kirjat lukutunneilleen. Opettajat nauroivat minulle. Kunnes...







Eräänä päivänä hän löysi Suomi-koulun kirjastosta Rick Riordanin Salamavaras-kirjan. Sehän on helppo jatke fantasiaseikkailukirjoja rakastaville ja isosiskonsa oli ahminut samoja kirjoja muutamaa vuotta aikaisemmin. Kolmonen halusi lukea kirjoja lisää ja onnekseen ei löytänyt niitä enempää suomen kielellä. Niinpä hänen ei auttanut muu kuin tarttua englanninkielisiin. Samalla kun hän ahmi kaikki käsiinsä saamansa kirjat, hänen kielitaitonsa karttui aivan huomaamatta. Jälkeenpäin opettajat ihmettelivät, kuinka hän niin nopeasti otti kielen haltuunsa. Niinpä, lukemisen voimasta...  

Kerroin aiemmassa postauksessani, kuinka Kolmonen on lukenut kaikki Harry Potterit neljään kertaan: kerran suomeksi ja kolme kertaa englanniksi. Sekä kaiken, mitä Rick Riordan on tähän mennessä julkaissut (uutuudet tilataan Amazonista jopa jo ennen niiden ilmestymistä). 

Nykyään hän ei enää fanita Riordaneita eikä Rowlingeja. Nykyään hänen suurin gurunsa on Tolkien. Samalla hänestä on kertynyt aivan bibliofiili: enää ei riitä vain lukeminen vaan kaikki kirjat pitää omistaa. Tiedän nyt, että Tolkienilta on ilmestynyt 38 teosta, joista 29 on hänen poikansa postuumisti julkaisemia. Lontoon matkan jälkeen poikani on näistä 31 kirjan onnellinen omistaja!



Daunt Books




Daunt Books, Edvardin aikainen kirjakauppa Merylebone High Streetillä, sopivasti puolivälissä matkalla Baker Street 221b:stä (ja Madame Tussauds'sta) British Museumille.


Lontoon matkamme pääkohde olivat kirjakaupat. Ensimmäiset päivät lähinnä jahtasimme kirjoja. Pojallani oli kyllä jo ennestään muutama Tolkienin kirja, mutta ainakin parikymmentä kirjaa hän raahasi mukanaan Lontoosta. Ja sitä ennen raahasi niitä ympäri Lontoota, kun kuljimme kaupasta toiseen, suunnistimme kartan avulla isoihin kirjakauppoihin ja poikkesimme pieniin kirjakauppoihin ja antikvariaatteihin. Olisi ne kuulemma saanut Amazonistakin tilattua, mutta niin korkeaan hintaan että näin säästimme muutaman satasen.

Kirjakauppojen kiertäminen sopi minunkin suunnitelmiini, sillä minullehan tämä oli tavallaan työmatka. Paitsi kielitaidon aktivoimista myös materiaalin hankkimista. Poikani kolutessa fantasiaosastoa minä tutkin tarkkaan kielten opetusmateriaalit ja English as a second language -hyllyt.


Hatchards







Hatchardsin kummitus?

Hatchards on sijainnut samassa paikassa Piccadillyllä vuodesta 1797.


Brittiläiset kirjakaupat ovat jo nähtävyys itsessään. Emme olleet ainoat, jotka valokuvasivat interiöörejä vanhoissa lontoolaisissa kirjakaupoissa. Rintarinnan seisoin puku päällä olevien japanilaisliikemiesten kanssa kuvaamassa Daunt Book -kirjakaupan Edvardin aikaista hallia. Vitsi miten nautin Hatchardsin kauniista 1700-luvun lopun portaikoista ja antiikkipöydille sommitelluista kirjapinoista. Tällaisessa ympäristössä kirjojen selaaminen on erityisen innostavaa.

Parhaat löydöt teimme kuitenkin Charing Crossin Foylesissa, josta minä löysin tarvittavat materiaalit ja lapseni lähes kaikki Tolkieninsa. Lähdettyämme ammotti Tolkien-hylly tyhjyyttään...








Bibliofiilin pyhiinvaelluskohde on myös British Library lähellä King's Crossia. Valtavan rakennennuksen alakerrassa on Treasures Gallery, jossa tutkimme kaikki näytteillä olevat vanhat kirjat: ihmettelin Emily Bronten minimaalisen pientä käsialaa, jolla on hän kirjansakin kirjoittanut (minä vaivoin näin lukea tekstiä ja lukunäköni on vielä hyvä) ja ihastelin 800 vuotta vanhaa Magna Cartaa, maailman ensimmäistä perustuslakia, joka säädettiin rajoittamaan Robin Hoodistakin tunnetun julman Juhana-kuninkaan valtaa. 

Kovin pitkälle ei turistina pääse British Libraryssä, sillä näyttelyä lukuunottamatta kirjaston teoksia säilytetään tutkijansaleissa, joihin tavallinen maallikko ei noin vain kävele. Ei hätää, jokainen 18 vuotta täyttänyt voi rekisteröityä tutkijaksi ja siihen riittää passi ja allekirjoitus. Tarvitaan kuitenkin tuo maaginen 18 vuoden ikä ja sitä ei poikani saavuta vielä viiteen vuoteen. Lohdutin häntä, että seuraavalla Lontoon vierailullaan hän on varmasti täysikäinen ja pääsee tutkimaan British Libraryn aarrekammioita: sieltä varmasti löytyy kirjeitä ja papereita, jotka käsittelevät Tolkienin elämää! Täys'ikäisyyttä odotellessa...












Eihän bibliofiilin Lontoosta voi tietenkään unohtaa myöskään Baker Street 221B:tä! Se oli poikanikin must see -listalla, vaikkei hän ole Sherlock Holmeseja lukenutkaan. Minä sen sijaan olen, nuorena ahmin varmaan lähes kaikki Arthur Conan Doylen kirjat (ne olivat itse asiassa ensimmäiset lukemani englanninkieliset teokset) ja minulle ainoa oikea Sherlock Holmes on Jeremy Brett. Kirjoja tuntemattomalle museo Baker Streetillä ei anna paljoakaan, mutta jos tuntee kirjat läpikotaisin, nauttii jokaisesta pienen yksityiskohdan tunnelmasta: tämä on se huone, jossa suuri nero keksi ratkaisut (vaikkei se oikeasti olekaan...)







4 kommenttia:

  1. Ihana kertomus, kuvat ja te lukutoukat. Olisi pitänyt meidänkin ottaa tytöille isot matkalaukut, niin siinä tapauksessa painorajojen puitteissa olisi voitu hommata kirjoja, sillä kirjoja 15vee myös halusi. Mikään ei voita sitä tunnetta, kun avaa uuden kirjan ja mikä seikkailu on odottamassakaan tai kirjakaupan tuoksua. Vanhanajan divarit ja kirjakaupat parasta. Vaikka harmillisesti pölyallergikkona en pysty enää lukemaan esim. mummini vanhoja kirjoja.

    Olen fantasiahullu ja kaikki fantasiakirjat uppoaa täälläkin. Oletteko kokeilleet Robin Hobbia, mielestäni upeiten kirjoitettua fantasiaa mitä on tarjolla. Hahmoja ei kuvata ulkokohtaisestai vaan lukija pääsee pään sisälle, osaksi hahmon persoonaa ja mietteitä. Todellakin suosittelen lämmöllä.

    Olen pienestä asti ollut lukutoukka ja isovanhempien kodin kirjahyllyt aarreaitta, josta seikkailut aloitin. Koko meidän suvun kotien keskiössä on aina kirjahyllyt ja oudoksuttaa en voi sille mitään ja anteeksi näille ihmisille, mutta oudoksuttaa kodit, joissa ei ole kirjoja. Mutta nykyäänhän on tämä tavaraa ppis systeemi eli kirjoja voi toki ilman muuta lainata myös.

    Yksi ihana asia omassa lapsuudessa oli myös, sedän avopuoliso oli tuolloin pääkirjastossa töissä ja raijasi mahtavia kirjoja kasakaupalla yksinäisen tytön kesämökkielämään. :)

    Ihanaa elokuun alkua Ei-Leen ja taas niin ihanat vaatteet sulla ja nyt syöksyn lukemaan Harry Potter postausta, jee. <3 Oma tulee, kun tulee, kun jaksan työstää videon ja käsitellä kuvat. <3

    VastaaPoista
  2. Kirjattomuus on minunkin ihmetyksenaiheeni. Etenkin ihmettelen, kuinka jotkut pystyvät lukemaan romaaneja päätteiltään. Luulisi että heillä kipeytyisi silmät ja saisivat jännetuppitulehduksen ranteeseensa ja peukaloonsa skrollaamisesta (kuten minä olen saanut netin selaamisesta). Kun Kindle tuli, väitettiin sen kaatavan paperisen kirjabisneksen. Olisi kiva tietää, onko se vaikuttanut paperisten kirjojen lukemiseen ja kuinka moni oikeasti lukee joltain laitteelta kirjansa. Itse tunnen vain kolme sellaista henkilöä, kaksi heistä vieläpä saman perheen jäsentä, jotka aikoinaan kovasti paasasivat Kindlen puolesta ja ennustivat paperikirjojen katoa. Yllättävää ei kenties ole, että molemmat ovat IT-alalla. Itse asiassa heistäkään en tiedä, ovatko he yhä edelleen yhtä vannoutuneita Kindlen ystäviä. :)

    Kirjastot ovat aina olleet lempipaikkojani, lapsena viikon paras hetki oli perjantai-illan matka kirjastoon äidin kanssa. Kun äiti sen jälkeen meni ruokakauppaan, minä jäin autoon lukemaan.

    Minäkin rakastan antikvariaatteja ja kirppisten kirjaosastoja. Niistä on hankittu monet lahjat lapsilleni. Samoin koluan aina ilmaiskirjahyllyt ja vaihtolaarit. Esikoiseni rakkain omaisuus taisi monen vuoden ajan olla sata vuotta vanha tyttökirja, jonka löysin hänelle jostain kirppikseltä.

    Minäpä mainitsen nuo suosittelemasi kirjat pojalleni.

    Mukavaa elokuun alkua, Tiia <3

    VastaaPoista
  3. Oi, mun tuli kauhia ikäv äEnglannin kauniisiin ja korkeisiin kirjakauppoihin! Niissä tuoksuukin paremmalle kuin meidän kotimaisissa, hassu juttu sinänsä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt kun mainitset, niin totta. Ehkä se on juuri se vanhan rakennuksen ja vanhojen kirjojen tuoksu. Meillä kirjakaupat ovat kliinisempiä.

      Ihanaa viikonloppua <3

      Poista

Ihanaa jos jätät kommentin, asiallisen totta kai :)