torstai 9. heinäkuuta 2020

Rikostarinoita Downton Abbeyn hengessä

Oletteko te seuranneet Downton Abbeyä? Minun täytyy tunnustaa, että olen nähnyt vain sarjan ensimmäisen kauden. Edes leffaa en ole nähnyt. Noloa tunnustaa, että olen aina ollut niin kiinnostunut kulttuurihistoriasta, että olisin jopa pyrkinyt opiskelemaan sitä (mikäli kulttuurihistorian olisi voinut aikoinaan valita pääaineeksi). Mutta vaikka nuoresta lähtien olen ollut Jane Austenin kirjojen ihailija, ei sellainen Downton Abbey-tyylinen juonien punominen ei oikein ole minun juttuni. Ahdistun odottaessani jutun selviämistä ja haluan onnellisen lopun heti eikä vasta viimeisessä jaksossa.


Sen sijaan epookkihenkinen tarina, jossa selvitetään seurapiirimurhaa kartanomiljöössä, on kyllä minun juttuni. Agatha Christiet ja Miss Fisher's Murder Mysteries - kyllä.



Mökillä vesien lämmittämiseen ja tiskaamiseen menee tuntikausia, joten minulla oli kesäkuussa hyvin aikaa kuunnella äänikirjoja. Löysin sattumalta Storytelistä Carola Dunnin The Honourable Miss Daisy Dalrymplestä kertovan sarjan, joista olen kesäkuun aikana kuunnellut viisi. Carola Dunn on Wikipedian mukaan ollut hyvin tuottelias (julkaissut 59 kirjaa), joista puolet on ns. "regency romances", historiallisia romaaneja, jotka sijoittuvat 1800- tai 1900-luvun alkuun. 

Romanttiset rikosromaanit Miss Daisy Dalrymplestä, lordin ennakkoluulottomasta ja emansipoituneesta tyttärestä, sijoittuvat puolestaan 1920-luvun alkuun, pian ensimmäisen maailmansodan päättymiseen. Hänen veljensä ja sulhasensa ovat kaatuneet sodassa. Isänsä kuoltua ja tämän arvonimen ja perinnön siirryttyä lähimmälle miespuoliselle sukulaiselle elättää Daisy itsensä itsellisenä naisena kirjoittamalla artikkeleita arvostettuihin aikakauslehtiin. Sattumalta hän on aina paikalla, kun sattuu murha, ja osallistuu murhatutkimuksiin Scotland Yardin rikosylikomisario Alec Fletcherin apuna. Vähitellen kirjojen myötä Daisyn ja Alanin välille kehittyy romanssi, jota luokkayhteiskunnassa pidetään sopimattomana: yläluokkainen neiti ja häntä vanhempi, keskiluokkainen, vaikkakin yliopistotutkinnon suorittanut, poliisi, joka on jäänyt leskeksi ja jolla on jo lapsi edellisestä avioliitostaan.

Sarjan ensimmäiset osat on julkaistu 90-luvulla ja uusia osia ilmestyy yhä edelleen. Pari vuotta sitten tuli sarjan 23. osa, jossa Daisy ei kuulemma edelleenkään ole ikääntynyt lainkaan. Kaikki murhat sattuvat siis muutaman vuoden aikana. 

Tarinat ovat kepeitä ja viihdyttäviä pehmodekkareita eli cozy mysteries, joita on helppo kuunnella, kunhan vain pysyy henkilökaartissa mukana. Lähes jokaisessa osassa murhaajaehdokkaita on useita, joten on pakko kuunnella tarkasti, jottei sekoa henkilöissä. Toisaalta kirjassa kerrataan tapahtumia Daisyn pohdinnoissa, mikä helpottaa keskittymistä samalla kun tekee töitä.

Storytelistä löytyy nähtävästi koko Carola Dunnin dekkarituotanto äänikirjoina, yhteensä 27 kirjaa. Lukijoita näyttää olevan useita, ensimmäiset kuusi kirjaa ovat kahden eri lukijan käsialaa. Näistä täytyy sanoa, että itse pidän enemmän kolmen ensimmäistä kirjaa lukeneen Bernadette Dunnin äänestä, joka sopii tällaiseen epokkikirjaan täydellisesti, hän on itse kuin 1920-luvun ilmentymä. Hyvin lukee myös seuraavien neljän kirjan lukija Mia Chiaramonte, joka puolestaan osaa matkia niin jenkki- kuin skottimurteiden puhujia loistavasti ja sai näin minut usein nauramaan. Minua ihan jännittää, millainen ääninäyttelijä mahtaa olla vuorossa seuraavan osan uusi lukija. 

Heinäkuussa olen kuunnellut sarjan äänikirjoja vähemmän, mutta viime päivinä olen taas aktivoitunut. Toivottavasti koti tulee tätä menoa hyvin siivotuksi... 
 
Tähän mennessä kuuntelemani sarjan osat:


1. Death at Wentwater Court
2. The Winter Garden Mystery
3. Requiem for the Mezzo
4. Murder on the Flying Scotsman
5. Damsel in Distress
6. Dead in the Water (menossa)
      

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ihanaa jos jätät kommentin, asiallisen totta kai :)