keskiviikko 9. syyskuuta 2020

Kesällä minua viihdyttäneet kirjat



Tämän postauksen nimenä pitäisi oikeastaan olla "kesällä lukemani ja kuuntelemani kirjat". Minähän teen molempia, sekä luen paperisia kirjoja että kuuntelen äänikirjoja - ja usein samaa kirjaa kahdella tyylillä samaan aikaan... Tällä hetkellä olen sekä Storytelin että Bookbeatin asiakas enkä syksyn tullen ja lukemisen vähetessä ole kuitenkaan malttanut luopua kummastakaan. Storyteliin minulla on rajaton käyttöoikeus (16,90 €/kk), Bookbeatiin sopimus, joka sisältää 10 tunnin kuunteluoikeuden kuukaudessa (9,90 €/kk). Storytelin ja Bookbeatin eroista tein kesäkuussa tämän postauksen





Kesäkuussa suurkulutin kirjoja ja kuukauden aikana lukemastani ja kuuntelemastani kahdeksasta dekkarista tein jo oman luettelon aiempaan postaukseen tänne. Vettä mökillä lämmittäessäni ja tiskatessani ennätin kuunnella monet Carola Dunnin The Honorable Miss Dalrymple -dekkaria. Jatkoin sarjan kuuntelemista myös myöhemmin kesällä parin osan verran, mutta vähitellen aloin myös kyllästyä. Viihdyttävää, mutta niin itseään toistavaa. Olen nyt sarjan kahdeksannessa osassa, jossa on edetty vasta vuosi eteenpäin siitä, mistä sarja alkaa, eikä Daisy ole edelleenkään edes päässyt naimisiin ylikomisarionsa kanssa. Kihlauskin on jo kerran purettu - tosin vain tunnin ajaksi! Huoh, mitä dramatiikkaa.


Myöhemmin kesän aikana saatoin loppuun niin ikään kahdeksan teosta - mutta aikaa kului kaksi kuukautta. Kaupungissa oli selvästi enemmän ajatusta vaativaa puuhaa, jolloin en ennättänyt viettää aikaani kirjojen parissa. Nyt työmatkoilla on taas aikaa keskittyä äänikirjoihin, joita ajaessani kuuntelen suomeksi. Tällöin kuuntelin elämäni ensimmäisen chick lit -dekkarin, Mirva Saukkolan luksusmerkkejä ja tuotesijoittelua pursuavan Silkkiä, safiireja ja salaisuuksia, joka on myös näin korona-aikaan kotiin sidotun maailmanmatkaajan nojatuolimatka maailmalle. Antiikista kiinnostuneelle kirja sisältää unelmakuvauksia ja paljon nippelitietoa vanhoista venäläisistä esineistä. Nykyaikaisia luksusmerkkejä rakastavalle kirja on kepeää ja todella mehevää luettavaa, jokaista merkkiä on makusteltava mielessä ja kuviteltava vaate silmien eteen. Vähän kuin himoshoppaja seikkailutarinassa. Tyttären varhaisteinivuosina luimme molemmat Himoshoppaaja-kirjoja ja Lontoon matkallamme kiersimme kirjojen "tapahtumapaikkoja" eli bongasimme kirjoissa mainittuja merkkejä.   

Kirjailija Mirva Saukkola on Antiikki & Design -lehden päätoimittaja ja lanseerannut myös suomenkielisen Elle-lehden sekä työskennellyt toimittajana Gloriassa, joten hän selvästi on kuvailemiensa esineiden ja paikkojen asiantuntija. Sen sijaan mielenkiintoista on, että Wikipedian mukaan hän on väitellyt brittiläisen fantasiamaailman vaikutuksesta suomenkieliseen lastenkirjallisuuteen. Muun muassa Marjatta Kurenniemen ja Aili Somersalon fantasiakirjoja lapsena ahmineena kiinnostuin heti hänen väitöskirjastaan. Hänellä ja minulla näyttäisi olevan monta yhteistä kiinnostuksen aihetta.   

Huvittavana yhteensattumana vielä mainittakoon, että samanaikaisesti kun paneuduin tähän elämäni ensimmäiseen chick lit -dekkariin, satuin myös lukemaan kirjastosta löytämääni englanninkielistä G.M. Mallietin dekkaria, joka kertoo chick lit -kirjailijan murhasta. Tulipahan nyt sitten aihetta kahdelta eri kantilta.    



Kesän viihdyttävin sarja on ollut humoristinen sarja, joka kertoo skoonelaisen Falsterbon taajaman eläkeläisten ja poliisien yhteiselosta murhien varjossa. Sarja vaatii oman postauksensa, joka on minulla työnalla. Aikomukseni oli lukea sarjan kaikki kuusi osaa kesän aikana, mutta kesäkuun alkuinnon jälkeen lukemiseni hidastui siten, että heinä-elokuun aikana luin kolmannen osan ja päätin jättää sarjan loppuosan ensi kesään. Sitä ennen keväällä aion tarttua samojen kirjailijoiden Olsénin ja Hansenin toiseen sarjaan, joka kertoo eläkeläisen Ester Karlssonin elämään ilmaantuvista ruumiista. Samoilta kirjailijoilta on ilmestynyt myös useita lastenkirjoja.

Ruotsalaissarjan olen löytänyt myös pari uutta saksalaisdekkaristia. Toinen on hullunhauska ja samalla täysin makaabereja juttuja kirjoittava Tatjana Kruse, jota en tosin voi liittää kesän aikana lukemiini kirjoihin, sillä hänen ensimmäinen teoksensa on minulla vielä kesken. Mutta tästä kirjailijasta tulen varmasti postaamaan tulevaisuudessa.



Enempää en kerro vielä myöskään Gisa Paulystä, jonka Mamma Carlotta -sarjan ensimmäisen osan luin heinäkuussa. Pauly on tällä hetkellä Saksassa tunnetuimpia ja tuotteliaimpia kotimaisia dekkarikirjailijoita, joiden uutuudet pääsevät aina esille pöydälle. Viime syksynä Saksassa kirjakauppoja kolutessani tutustuin hänen teoksiinsa. Jatkoa seuraa myöhemmin...



Heinä-elokuun aikana loppuun saattamani kahdeksan dekkaria:


englanniksi (Storytel):

Carola Dunn (The Daisy Dalrymple series):

1. Dead in the Water (6. osa)

2. Styx and Stones (7. osa)


englanniksi (paperikirja Helmetissä):

G.M. Malliet: Death and the lit chick (Chief Inspector St. Just series, 2. osa) 


ruotsiksi (kirja-Storytel-yhdistelmä, löytyy myös Helmetistä ja Bookbeatista):

Olséni & Hansen (Mord i Falsterbo -sarja)

 1. Fågelskådaren (2. osa)

2. Ryttaren (3. osa)


saksaksi (Bookbeat):

Gisa Pauly: Die Tote am Watt, ein Sylt Krimi (Mamma Carlotta ermittelt, osa 1)


suomeksi (Storytel): 

Mirva Saukkola: Silkkiä, safiireja ja salaisuuksia

Catharina Ingelman-Sundberg: Ryöstön hetki kullan kallis


 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ihanaa jos jätät kommentin, asiallisen totta kai :)