Viime viikkoina olen päivittänyt lähinnä toista, Pekingin elämästämme kertovaa blogiani. Nyt on kuitenkin aika kirjoittaa jotain tänne sopivaa. Muutama päivä vierähti, ettemme viime viikolla päässeet pois Linnin kotoa (sateen ja sairastelun vuoksi). Nämä päivät käytimme hyväksemme laittamalla pekingiläistä ruokaa, ihanan ayini reseptien mukaisesti.
Oli taivaallista asioida vanhassa lähikaupassamme. Kaikki oli vielä melkein ennallaan, aivan kuin ei aikaa olisi vierähtänyt välissä vuosi. Minulla on kaksi kotia kodin ulkopuolella: toinen on lähimarkettimme Suomessa, toinen länsimainen ruokakauppamme Pekingissä. Mutta vielä ihanampaa oli valmistautua tekemään kiinalaista ruokaa. Vaikka kaupasta löytyy kaikkea, amerikkalaisherkuista brittiläisiin ja italialaiserikoisuuksista saksalaisiin spesialiteetteihin, sieltä on vaikea löytää, kun etsii jotain tiettyä. Kuinka monet kerrat olen tuskaillut etsiessäni punajuuria tai tietynlaisia herkkukurkkuja, ostanut monta purkkia löytääkseni etsimäni. Tai hypistellyt purkkeja yrittäessäni löytää neilikoita. Juuri kun olen käynyt hintataistelun lohesta torilla ja saanut käsiini jopa melkein uusia perunoita, en löydä mistään tuoretta tilliä. Tuore salvia on aivan turha haave. Mutta nyt kerrankin, kun etsin aineksia kiinalaiseen ateriaan, kaikki löytyy käteni ulottuvilta, tuskin etsimättä.
Ensimmäisenä sateisena päivänä, lakkautettuani ensin varpaankynteni uudistuneessa salongissa, jossa tunsin olevani kuin kuningatar, otimme tavoitteeksemme kolme ruokalajia. Koska talossa on neljä nälkäistä teinipoikaa, kanaruoan teimme varmuuden vuoksi kaksinkertaisena.
Tuliset lootuksenjuuret (hetao chao ou pian he jincai)
Noin 10 saksanpähkinää
(liota kuumassa vedessä 2-3 tuntia ja leikkaa neljäksi palaksi)
250-300 g varsiselleriä (vajaa nippu)
250-300 g lootuksenjuurta (niitä löytyy ainakin Hakaniemen kiinalaisesta marketista; lootusta ja varsiselleriä saisi olla yhteensä n. 500 g)
2-3 chiliä maun mukaan (minä käytän pieniä tulisempia, isot ovat miedompia)
20 kpl setsuanpippuria
3 cm tuoretta inkivääriä
2-3 kynttä valkosipulia
3 cm vihreää kiinalaista
sipulia, kiinaksi 大葱 dàcōng (pilli- tai ilmasipuli; en ole onnistunut löytämään sitä vielä Suomesta, joten tilalla olen käyttänyt kevätsipulia).
3 rkl öljyä paistamiseen
n. 1 rkl vaaleaa
soijakastiketta
1 tl suolaa
1 tl jauhemaista
kanalientä
Leikkaa sellerit vinoon n.
3 cm pituisiksi paloiksi. Halkaise kuorittu lootuksenjuuri kahtia ja leikkaa
palat ohuiksi siivuiksi (n. 0,5 cm paksuisiksi). Hienonna chili, sipulit ja inkivääri (voit
kuoria inkiväärin tai jättää kuorimatta, kuori on kuulemma erittäin terveellistä).
Kuumenna öljy pannulla. Lisää
setsuanpippurit ja muut mausteet, anna tuoksun tulvahtaa niistä (huomaat kun pannulta nousee mausteiden tuoksu) ja lisää sitten pähkinät ja
lootuksen palat. Kääntele niitä nopeasti tulikuumalla pannulla hetken ajan ja sen jälkeen lisää loraus
vettä (n. 20 ml).
Jatka kasvisten reipasta kääntelyä ja lisää soijakastike. Jos ruoka näyttää
kuivalta, lisää hieman vettä.
Kypsennä lootuksenjuuria yhteensä noin 3 minuutin
ajan ja sitten lisää selleri. Ripottele päälle suola ja jatka sekoittelemista
käännellen.
Noin 5 minuutin kuluttua
lisää kanaliemi jauheena, sekoittele ja maista. Paistoaika on siis yhteensä
noin 8 min. Älä kypsennä liikaa, kasvisten kuuluu olla rapsakoita.
Samalla tavalla voi valmistaa myös toisen ruokalajin:
marinoitua tofua ja selleriä eli dou gan
chao qincai.
(Marinoitua tofua da dou gan löytynee aasialaisista kaupoista säilöttynä.)Muut reseptit annan toisena päivänä.
Ai että miten ihana resepti ja aah jalkahoitoa ja kaikkea. Niin niin ihanaa reissua ja varmaan on ihan mieletöntä! Kiitos niin paljon, että jaksoit kommentoida blogianikin, arvostan kovasti.
VastaaPoistaMuiskuja ja upeaa juhannusta <3
Kiitos! Aivan mieletöntä on ollut, ja siksi en ole kauheasti ehtinytkään muiden blogeja lukemaankaan. Tukkaputkella riennetty ja iltaisin päivittänyt omaa Eedenistä itämaille -blogiani. Mutta riittääpä luettavaa palattuani!
PoistaIhanaa juhannusta sinullekin <3