En ole ehtinyt aikaisemmin uudenvuodentoivotuksia
toivottamaan. Blogini hiljeni muutamaksi päiväksi, sillä olemme olleet kovin
touhukkaita viimeisten päivien ajan.
Uuttavuotta vietimme hyvien vanhojen ystäviemme kanssa.
Samalla porukalla olemme kokoontuneet meille vuosikausien ajan, mutta
edellisestä kerrasta on sattumoisin kulunut aikaa jo kolme vuotta. Tuolloin
teimme muuttoa Pekingiin ja tuona samaisena iltana kolme vuotta sitten
kerroimme heille muutostamme. Tänä uutenavuotena vitsailimme, olisiko
kenelläkään tällä kertaa mitään järisyttävää kerrottavaa. Ei ollut, tai ainakaan
kukaan ei myöntänyt mitään.
Eilen tein toiseen blogiini 3-vuotispostauksen ja mietin,
kuinka hirvittävän paljon on tässä välissä oikein ehtinyt tapahtua. Kuinka
paljon uusia ihania ihmisiä on tullut elämäämme, moni suruksemme poistunutkin,
mutta vanhojen hyvien ystävien tapaamisessa on aina jotain erityistä. Vaikka näemme
harvemmin, ei pitkäkään ero tunnu missään. Juttua riittää aina.
Toisen ystävän kanssa ystävyys on jatkunut kymmeniä vuosia,
olemme käyneet yhdessä koulua, löytäneet aviomiehemme saman työnantajan
palveluksesta, asuneet samaan aikaan kaukomailla ja odottaneet yhtä aikaa
vauvoja. Heidän kuopuksensa syntyi kaksi viikkoa ennen meidän esikoistamme. Vaikka
välimatkamme oli pitkä, tuhansia kilometrejä, hän oli suurin tukeni
jännittävässä elämänvaiheessa.
Toisen ystävän tapasin, kun en uudessa kotipaikassa tuntenut
ketään ja vein pienen esikoiseni muskariin. Lasten musisoidessa me äidit
odottelimme pikkusisarusten kanssa ulkopuolella. Myöhemmin meidän muskariäitien
laumasta muodostui puistoäitiporukka, joka vuosia tapasi kotiäiteinä puistossa
ja edelleenkin vähintään kerran vuodessa kokoonnumme yhteen. Ystäväni ja minun kolme
ensimmäistä lasta ovat lähes samanikäisiä, muutaman kuukauden ikäeroilla
syntyneet ja yhdessä kasvaneet. Vieläkin nauramme kyyneleet silmissä muistolle,
kuinka hänen kuopuksensa, pieni ja pippurinen nelivuotias, kerran (ja varmaan
jos toisenkin) työnsi Kolmosen kiveltä lammikkoon japanilaisturistien
katsellessa kummissaan. Eikä kuulemma edelleenkään kadu lainkaan! :)
Nyt nämä pippuriset pienokaisemme ovat kasvaneet jo
esiteineiksi eivätkä ole tavanneet toisiaan kolmeen vuoteen, mutta yhteinen
sävel löytyi heilläkin jälleen heti. Tällä kertaa kukaan ei tosin päätynyt
ankkalammikkoon.
Vanha ystävämme on myös pippurinen kalareseptimme, jonka
kaivoimme esiin vuoden 2002 Gloria-lehdestä. Kutsumme sitä Isabella Rosselinin loheksi
loihtijansa Paavo Turtiaisen mukaan (alkuperäisessä reseptissä tosin kala oli
osa nk. Isabelle Rosselinin parfyymimenuta, jota on tarjottu Rosselinin
Manifesto-parfyymiä lanseerattaessa.
Joka uusivuosi tarjoamme alkupaloiksi sipulikeittoa, mutta
sen resepti vaihtelee. Mikä kulloinkin googlettamalla löytyy.
Aikuisten pöytään katoin ensimmäisen kerran pellavaisen pöytäliinan,
jonka olemme saaneet häälahjaksi jo 19 ½ vuotta sitten. Ensimmäistä kerran
raaskin ottaa sen käyttöön. Ehkä seuraavia 20 vuotta sitä ei kannata enää
säilöä ottamassa arvoistaan tilaisuutta. Häälahjoja taisivat olla myös nuo
haarukat ja veitset, mutta ne ovat kyllä juhlistaneet pöytäämme näiden vuosien
ajan.
Muistorikkaat ovat myös nuo lautaset, joita tilasin isohkon satsin kauan
aikaa sitten eräästä kuopiolaisesta sisustusliikkeestä. Kun ne sitten tulivat postitse
perille, kaikista lautasista jäi leveä pala reunaa pakettiin. Olivatko ne
huonosti pakatut vai saaneet postissa jonkin kovan kolauksen, tiedä häntä.
Palautin lautaset ja sain uudet tilalle. Kauniit ne ovat, mutta vaativat aivan huippuvarovaisen
käsittelyn. Pienikin kolautus aterimilla saa lohkeaman aikaiseksi.
Lommolautasia on syntynyt jo useita, tosin käyttöön nekin kaikki päätyvät silloin,
kun tulee paljon vieraita.
Uudenvuodenlupauksia en tehnyt, mutta omakohtaisesti toivon vähemmän
työtä ja stressiä, enemmän lepoa ja unta. Vähemmän työpaikalla vietettyjä
tunteja, enemmän aikaa itselle ja lapsille. Vähemmän surua, mutta yhtä paljon
iloa. Yhtä paljon hyvää ruokaa, onnellisempia lapsia. Vähemmän eronkyyneliä,
mutta oikein paljon jälleennäkemisen riemua!
Kaikkea sitä samaa toivon myös sinulle!
Isabella Rosselinin lohi (noin 4 hengelle)
1 kg pala tuoretta lohifilettä
1 ½ dl hienonnettua basilikaa
1 dl karkeaksi murskattua valkopippuria
1 rkl suolaa
hippunen sokeria
Kuumenna uuni 200 asteeseen. Poista lohesta kalvot ja evät.
Pane filepala nahkapuoli alaspäin uunivuokaan.
Sekoita hienonnettu basilika, murskattu valkopippuri, suola
ja sokeri kulhossa ja ripota seos kalan pinnalle. Taputtele tasaiseksi. Kypsennä
kalaa uunissa noin 20 minuutin ajan tai kunnes kala tuntuu kypsältä haarukalla
pistettäessä.
Tarjoa kuumana tai kylmänä yrttikastikkeen kera. Me syömme kalan
aina perunoiden kanssa, mutta alkuperäisessä reseptissä on kaverina kurkku- ja
mandariinisalaatit sekä yrttispagetti.
Isabellan yrttikastike
2 dl majoneesia
1 dl ranskankermaa
½ dl hienonnettuja kapriksia tai hienonnettua herkkukurkkua
½ dl hienonnettua tuoretta basilikaa, timjamia, tilliä ja
persiljaa
1 rkl mandariini- tai appelsiinimehua
1 tl limettimehua
Sekoita ainekset ja mausta suolalla ja pippurilla. Tarjoile
jääkaappikylmänä.
Jälkeenpäin todettua (7.1.2018): Kuinkas sattuikaan, juuri
tänä viikonloppuna heti blogikirjoitukseni jälkeen ilmestyi Helsingin Sanomien Kuukausiliite,
jossa on juttu yllä olevan kalanreseptin laatijasta, Paavo Turtiaisesta, joka
aloittaa nyt Kuukausiliitteen uutena kokkina. Juttu on luettavissa täällä
Hesarin tilaajille. Hauskasti kirjoitus alkaa myös sanoilla: ”Oli suuri
sattuma, …”.
Ystävyys <3 Niin tunnelmallisia kuvia ja pysähtyneitä ihania tunnelmia. <3 Juuri ihailin hulluna noita lautasia ja ohhoh ovatko ne niin herkät rikkoutumaan, oli niin tai näin, mielettömän kauniita ovat. Katsoin, että onkohan meillä samat Hagmanin aterimet. :)
VastaaPoistaMukavaa uuttavuotta <3
Kiitos :) Kauniita nuo lautaset tosiaan ovat, mutta sopivat tosiaankin vain hyvin varovaiseen juhlakäyttöön.
PoistaMukavaa uutta vuotta sinullekin! <3