perjantai 27. joulukuuta 2019

Uusia ja vanhoja lahjoja sekä lomaluettavaa





Miehelläni ja minulla ei ole ollut vuosikymmeneen tapana antaa toisillemme lahjoja, vaan kumpikin valitsee itselleen jotain mieluisaa ja yllätys syntyy lahjansaajalle siitä, että toinen paketoi sen. Mieheni saa siten jotain harrastustoimintaansa liittyvää tarpeellista (jota minä en osaisi hänelle hankkia) ja minä puolestani jotain viehättävää, jota olen toivonut (ja jota mieheni ei mitenkään osaisi valita). 

Tänä jouluna mieheni sai sähkökitaran mikrofonin ja minä puolestani avaimenperän, joka on ollut tarvelistallani jo vuosia (Mulberryn nahkainen koteloni on 25 vuotta vanha ja jo vuosia sitten siitä on hajonneet sekä vetoketju että klipsut, joissa avaimet ovat kiinni). Tarpeeni uudelle avaimenperälle oli siis hyvin perusteltu ja olen vuosia etsinyt uutta avaimenperää. Tähän iskin silmäni vuosi sitten, mutta silloin emmin liian pitkään ja se myytiin loppuun. Tänä vuonna iskin kiinni heti, kun se tuli myyntiin.





Me emme siis ole mitään innokkaita lahjojen antajia. Tosin kun lapset olivat pieniä, heidän saamiensa joululahjojen määrä oli ylenpalttinen. Synttärilahjojen lisäksi meillä ei tosin muita lahjoja harratettu. Tuliaisetkin ovat aina rajoittuneet paikallisiim herkkuihin, ei koskaan tavaraa. 

Niinpä hämmästyttää, kuinka taitavia lahjojen hankkijoita heistä on tullut. Pienestä pitäen he ovat omilla rahoillaan hankkineet lahjat koko perheelle ja huolella harkinneet ne saajan kannalta. Tänä vuonna sain lempisuklaatani pienimmiltä, saksalaista marsipaania ja munapunshia isommilta lapsilta. Vanhin poikamme oli juuri ennen joulua palkintomatkalla Saksassa ja toi sieltä minulle, dekkareiden ystävälle, saksalaisen seurapelin Black stories. Pelissä on kortteja, joihin liittyy tarina. Yksi pelaajista  lukee ääneen tarinan alun ja tietää koko juonen. Muiden tehtävänä on esittää hänelle kyllä/ei-kysymyksiä saadakseen selville, mitä on tapahtunut ja miksi. 

Esimerkiksi näin: "Nainen myy miehensä Porschen vaivaisella 500 eurolla." Muiden tehtävänä on selvittää miksi. Pelasimme peliä joulupäivän iltana ja meillä kesti tunnin selvittää tarina. Illan aikana ennätimme selvittää vain kaksi tarinaa, ehkä koska tämäntyyppinen peli oli meille uusi tuttavuus. Lisähaasteena pelasimme peliä saksaksi, kuopus tosin sai kysyä kysymykset englanniksi.

Peli muuten näyttää löytyvän Lautapeli-liikkeestä suomeksi. Saksassa siitä tosin löytyy kymmeniä versioita, kuten tunnettujen dekkarikirjailijoiden Nele Neuhausin ja Sebastian Fitzekin kirjoittamia sekä erilliset versiot jouluun, seksirikoksista, hassuista kuolemista ja verisistä arkuista, osan vain mainitakseni. Riittää siis tällä vauhdilla minulle pelattavaa loppuiäkseni...





Samaiselta pojaltani sain myös synttärilahjaksi Maria Langin dekkarin, jonka hän oli löytänyt antikvariaatista muistaessaan minun rakastavan ruotsalaisia dekkareita. Vielä en ole ennättänyt sitä lukea, sillä kirjapinoni on aika korkea. Nuo kaikki tuon pinon kirjat odottavat vielä lukemistani, kaksi päällimmäistä ovat jo puolivälissä ja niihin on kirjastossa jonoa. Mitford murders on vähän tylsä, mutta koska jonotin sitä puoli vuotta kirjastosta, on se pakko saada loppuun. Saksankielinen Föhnlage on puolestaan kirjaston ainoa kappale, ja sekin on jo varattu seuraavalle lukijalle.

Katselin näitä joulun aikaan ottamiani kuvia ja huomasin, että melkein kaikissa on jotain saatua, niin uusia kuin vanhoja lahjoja. Luumukiisselikulho oli häälahjamme sukulaisilta, toivoimme aikoinaan Arabian Irjaa ja toiveemme toteutettiin. Sukulaiset ja ystävät penkoivat antiikkikauppoja ja kirpputoreja etsiessään lahjojamme. Joulupöytäämme katamme aina Irjaa.

Kastehelmi-kipot ja Arabian nelilokeroinen tarjoilulautanen ovat mieheni työpaikan joululahjoja vuosien takaa. Vaikken muuten pidä tuosta lautasesta, on se kuin suunniteltu mädin tarjoiluun.

Soikean pikkulautasen saimme kerran naapurista. Pidämme naapureiden kanssa usein nyyttäreitä ja jotain syötävää tuli sen päällä, tarjoiluastian he halusivat jättää kaupanpäällisiksi, koska heillä on sanojensa mukaan niitä liikaa.

Lasisia kynttilänjalkoja ostin Pekingistä Zaran liikkeestä pari kappaletta. Ystäväni ihastui niihin, osti itselleen samanlaiset, jotka pääsivät kuumenemaan liikaa ja lohkesivat. Muuttaessaan pois Pekingistä haimme hänen luotaan tavaroita, joista hän halusi eroon: kynttilänjalat ja korkeat Ikean viinilasit muuttivat mukanamme Suomeen.

Olkienkelin saimme joskus lahjaksi anopiltani ja se on siitä lähtien koristanut joulupöytäämme.






Ison suklaarasian sain tyttären kaverilta. Vein Fazerin suklaalevyjä hänelle tuliaisiksi, jotta hän jakaisi niitä ystävilleen lahjaksi. Joulupukki toi sitten suureksi hämmästyksekseni tuon valtavan suklaarasian, jonka kortissa luki minulle kiitokset suklaasta ja hyvän uuden vuoden toivotus hindiksi. Intialaista vieraanvaraisuutta... 

Kuusen lasipallo on matkamuisto, jonka ostin St. Paulin katedraalista viime kesänä. Tänä jouluna ostin käsinpuhalletun ja -maalatun lasipallon joulumarkkinoilta Saksasta, kuljetin sen varovasti käsimatkatavarana kotiin ja sitten se katosi. Toivottavasti löytyy vielä joulun jälkeen...

Paras lahjani oli kuitenki se, että sain tyttären kotiin jouluksi!

Rauhoitun taas viettämään joulua lukien, seurapelejä pelaillen, marsipaania mutustellen ja jouluruokien rääppeistä nauttien. Tavoitteenamme on myös katsoa iki-ihana Ylpeys ja ennakkoluulo -sarja loppuun.

Kuinka sinun joulusi on mennyt? Mikä on mieleisin pukin tuoma lahjasi? Mikä rentouttaa sinut jouluna?

2 kommenttia:

  1. Ihania lahjoja ja mikä fantastinen kirjatorni.💖Kirjat, villasukat ja suklaa, niistä tulee niin hyvälle mielelle.

    Ihanaa päivää Ei-Leen 💚

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kirjat ja suklaa, niistä on minunkin jouluni tehty <3

      Rentouttavia välipäiviä sinullekin, Tiia <3

      Poista

Ihanaa jos jätät kommentin, asiallisen totta kai :)