keskiviikko 2. joulukuuta 2020

Marraskuun mieleiset dekkarit

Hassua, marraskuu on lyhyt kuukausi eikä ollut edes lomaa (ei edes sairauspäiviä), ja siitä huolimatta luin ja kuuntelin taas kuusi dekkaria. Kuten tavallista, osa kirjoista oli lyhempiä, osa pidempiä.   





Alan Bradleyn Flavia de Luce -sarjassa olen edennyt jo neljänteen osaan ja tykkään näistä kirjoista aivan älyttömästi. Ne vain ovat niin hauskoja, kuin Agatha Christien, Enid Blytonin ja Timo Parvelan sekoitus. Päähenkilö on pieni tyttö ja ajatusmaailma vielä pienen, vaikkakin varhaiskypsän ja pikkuvanhan lapsen. Mistä johtuen Flavian pohdinnat luovat samanlaisen kaksitasoisen huumorin kuin Ella ja lapset Parvelan kirjoissa. Flavian puuhat murhia ratkaistessaan tuovat mieleeni Viisi Etsivää Salaisuus-sarjassa, joka oli lapsena lempisarjani Enid Blytonin kirjoista. 

I am Half Sick of Shadows on oikea joulukirja, sillä tapahtumat sijoittuvat joulun aluspäiviin ja kyse on hyvin valkoisesta joulusta. Lunta tulee niin, että koko kylä peittyy lumeen ja kyläläiset jäävät jumiin Flavian kotiin Buckshow'n taloon eriskummallisen filmiporukan kanssa. Tässä kirjassa 11-vuotias Flavia ratkaisee jo neljännen tapauksensa vuoden sisään.  



Satavuotias, joka karkasi ikkunasta ja katosi oli ensimmäinen ruotsiksi lukemani romaani, ja nyt kun olen lukenut hyvin paljon ruotsiksi, voin todeta, että Jonassonin kirjat ovat edeelleen myös haasteellisimmat. Sama jos suomeksi kirjoitettaisiin aloittaen lauseenvastikkeilla ja kääntäen aina sanajärjestyksen siten, että lause alkaisi objektilla tai adverbialilla ja perään tulisi valtava määrä niihin viittaavia sivulauseita. Perään pitkä luettelo muutettuna yhden sanan virkkeiksi. Näistä seikoista johtuen kieli on erittäin haastavaa luettavaa vieraalla kielellä. Mutta juuri siksi Jonassonin kieli on sekä niin rikkaan koukeroista että samalla yllättävää ja siten myös hänen synkän huumorinsa salaisuus. Jo, det älskar jag så mycket!

Olen lukenut tai kuunnellut jo yhtä lukuunottamatta kaikki Jonassonin kirjat ja marraskuussa luin kaikkein uusimman, vastikään ruotsiksi ilmestyneen Hämnden är ljuv AB. Suosittelen, se on yhtä pettämätöntä Jonassonia kuin aiemmatkin kirjat! Sitä paitsi vähemmän verinen.  

Kesällä, kun otin Bookbeatin Storytelin rinnalle, aikomukseni oli syksyllä päättää toinen tilaus. Kummassakin on kuitenkin omat kirjansa, joita en toisesta saa, ja siksi en enää ole valmis luopumaan kummastakaan. Onneksi Storytel tarjoaa nykyisin vastaavan rajallisen ja halvemman (9,90 e/kk) version kuten Bookbeat ja muutin tilaukseni sellaiseksi. Nyt minulla on näistä kahdesta yhteensä 40 tuntia kuunteluaikaa kuukaudessa. 




Rakastan Yle Areenan Murha Sandhamnissa -sarjaa, jota olen seurannut alusta asti eli vuodesta 2010 lähtien. Olen myös kuunnellut automatkoilla useita Viveca Stenin kirjoja ja tykännyt niistä. Viime aikoina kirjat ja tv-sarja ovat erkaantuneet aika kauas toisistaan. Vasta näytetyn uusimman kauden viimeinen osa on häivähdys Stenin viimeisimmästä suomennetusta kirjasta Kaikessa hiljaisuudessa, mutta kuitenkin todella kaukana. Maahan haudatut naisen luut löytyvät molemmista, mutta tarina niiden takana on täysin erilainen kirjassa ja tv-sarjassa. Kuten myös Noran ja murhaa selvittävän poliisin. Kirjassa ei ole mitään norjalaista poliisia, vaan tuttu ihana Thomas, jonka kanssa Noralla ei ikinä ole ollut mitään romanttista suhdetta vaan puhdas ystävyyssuhde. Thomasin avioliitto on karilla eikä Noralla ja Jonasillakaan mene hyvin, koska Nora pakenee pelkojaan ja painajaisiaan viiniin ja lääkkeisiin. Romaani on taattua Viveca Steniä, mutta jollain tavalla synkempi kuin aiemmat osat. Ehkä Sten on väsynyt jo Sandhamniin, sillä nythän jouluksi ilmestynyt kirja Offermakaren aloittaa uuden sarjan Åre-murhat. Ehkäpä tiedän, mitä toivoisin pukinkonttiin...  



Marraskuussa maistellut olivat kaikki mieleisiäni: 


Englanniksi (paperisena Helmet ja äänikirjana Storytelistä): 

Alan Bradley: I am Half Sick of Shadows (Flavia de Luce -sarjan 4. osa)


Saksaksi (äänikirja Bookbeat): 

Christiane Franke ja Cornelia Kuhnert (Henner, Rudi und Rosa -sarjan ensimmäiset osat):

1. Krabbenbrot und Seemanstod

2. Der letzte Heuler 

(kolmannen osan luin syyskuussa, löytyy täältä)


Ruotsiksi (paperisena Helmet ja äänikirjana Bookbeat, löytyy myös Storytelistä)

Jonas Jonasson: Hämnden är ljuv AB


Suomeksi (löytyvät äänikirjoina molemmista): 

1. Sujata Massey: Satapurin jalokivi (Perveen Mistry tutkii -sarjan 2. osa, 

2. Viveca Sten: Kaikessa hiljaisuudessa (Sandhamnin murhat -sarjan 10. osa)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ihanaa jos jätät kommentin, asiallisen totta kai :)