keskiviikko 31. heinäkuuta 2019

Happy Birthday, Harry Potter! It was my pleasure to meet you!






💖Tänään on syntymäpäiväsi, Harry Potter! Oikein paljon onnea! 🎉🎊





Vierailimme kuukausi sitten Wonderlandissäsi, Warner Bros Studiolla Watfordissa Lontoon lähellä. 

Ensimmäiseksi minun täytyy kuitenkin tehdä pieni tunnustus: en ole lukenut yhtäkään kirjaasi. Se on erittäin noloa, sillä minä olen se, joka olen kannustanut lapsiani lukemaan, olen viettänyt satoja tunteja lastenosastoilla kirjastoissa ja kirjakaupoissa, tyhjentänyt kirja-alet "lahjakirjoiksi" ja varastoinut kirjaston kirjat kotiini, lainannut välillä sekä omani että lasten kirjastokortit maksimimäärään asti, jotta lapsilla olisi kotona kädenulottuvilla mihin tarttua, kun tekee mieli lukea. Sakkomaksuja olen maksanut niin paljon, että niiden avulla on varmaan hankittu kirjastoon monta uutta kirjaa ja maksettu palkkaa kirjastonhoitajille!

Siis minä, joka jatkuvasti innostan uusia lapsia, oppilaitani, lukemaan kirjoja, muun muassa sinusta kertovia ja raahaan niitä heille kirjastosta. Se oli järkytys eräällekin oppilaalleni, jonka kanssa jatkuvasti juttelen kirjoista ja joka minun innostamanani alkoi neljäsluokkalaisena lukea paksuja teoksia englanniksi. Hän järkyttyi, kun tunnustin, etten ole lukenut "Pottereita". Tai olen minä puolet siitä ihan ensimmäisestä, mistä kaikki alkaa, kun vielä asut Dursleyn perheen luona ja alkuajoistasi uudessa koulussasi. Iltasaduksi kuopukselle pari sivua kerrallaan. Sitten lainaa ei voinut enää uusia ja kirja piti palauttaa kirjastoon. 





Siihen, etten ole kirjojasi lukenut, on monta syytä: Ensinnäkin en kestä että niissä kuolee niin paljon ihmisiä, hyviä ihmisiä: jästejä ja velhoja. Toisekseen iltasatu on meillä jouduttu aina valitsemaan sen mukaan, että kuuntelijoina on myös perheen pienimpiä ja heillekin juonesi on liian raaka. Esikoinenkin oli vasta neljäsluokkalainen ennen kuin uskalsi lukea kirjasi. Pienempänä hän oli yrittänyt, mutta jouduin kieltämään, koska tarinasi tulivat hänen uniinsa. Neljännellä hän ei halunnut olla enää outsider kaveripiirissään ja pakottautui lukemaan loputkin kirjasi. Ja luki ne sen jälkeen useaan kertaan. Pikkuveljensä lukivat ne ensimmäisillä luokilla. He olivat ehkä vähän rohkeampia tai heillä on vähemmän mielikuvitusta kuin siskollaan.

Olen minä sentään myös yhden leffoistasi nähnyt, joten aivan tietämätön en sentään ollut. Ja onneksi seuralaisenani ja oppaanani Studiolla oli kolmetoistavuotias poikani, joka on lukenut kaikki kirjasi ja nähnyt melkein kaikki leffat. Kirjat hän on itse asiassa lukenut neljään kertaan: kerran suomeksi ja kolme kertaa englanniksi. Siihen, pitääkö paikkansa että kääntäjä Jaana Kapari-Jatan suomennos olisi jopa alkuteostaan parempi, hän ei osaa vastata. Hänen mielestään molemmat ovat loistavia. Hänellä tosin on fanittamisesi takanapäin ja hän on aikapäiviä sitten jo siirtynyt seuraaviin fantasiaseikkailukirjoihin, mutta Studio-vierailullamme sinun elämäsi vaiheet palautuivat hänen mieleensä, Harry. 






Liput olimme ostaneet jo huhtikuussa Suomesta. Liian myöhään kuitenkin, sillä WB Studion nettisivuston kautta liput oli myyty jo loppuun ja jouduimme ostamaan ne matkatoimiston kautta eikä sieltä edes saanut lastenlippua. Toisaalta se oli ihan hyväkin ratkaisu, sillä bussi lähti keskeiseltä paikalta Victoria Coach Stationiltä ja meillä oli aivan hulvattoman hauska bussikuski, jolta saimme matkalla erinomaisen opastuksen Lontoon halki ajaessamme sekä ratkiriemukkaita kommentteja brittiläisellä työväenluokan aksentilla. 

Sisällä Studioilla meillä oli aikaa neljä tuntia, mikä oli riittävästi. Lopussa jäi vielä aikaa kahvitteluunkin. Ulkopuolelta ei tosin enää saanut kermakaljaa, mikä harmitti teinipoikaa. Toisaalta, ilman aikataulua ja bussin paluuaikaa olisimme ehkä tutkineet kaikki yksityiskohdat vielä tarkemmin. 









Minua kiinnostivat etenkin kaikki kuvauspaikat upeine lavasteineen. Valaistuksen avulla ne oli luotu niin aidonlaisiksi, salaperäisen tunnelmallisiksi. Vaikea uskoa, että niissä paikoissa voisi tapahtua mitään kauheaa. Edes Kielletyssä metsässä, jonka läpi kuljimme kahteen kertaan synkkää ja selkäpiitä riipivää tunnelmaa aistien. Videoitakin otin, joista yhden julkaisen tämän postauksen lopussa. Sitä ei tosin kannata katsoa, mikäli on vasta menossa Studiolle, luonnossa kohtaus on niin paljon jännittävämpi. Minua pelotti niin paljon, että piilouduin pylvään taakse enkä pystynyt kuvaamaan enää loppua. =D En ymmärrä, kuinka sinä, Harry, olet pystynyt elämään kaikki nuo seikkailut ja hurjat tapahtumat.

Faktatiedot lavasteiden valmistamisesta, etenkin vaatteista, kiinnostivat minua myös, mutta ennen kuin pääsin täysin uppoamaan niihin, teinipoikani repi minua jo eteenpäin. Hän puolestaan etsi kaikki pienetkin yksityiskohdat Dumbledoresta. Rehtorisi on hänen suurin suosikkinsa ystäväpiirissäsi, Harry!

Platform 9 3/4 junineen ja junanvaunuineen toi mieleeni muistoja lapsuudestani. Minäkin olen matkustanut tuollaisessa junanvaunussa, sillä joskus lyhyillä yhteyksillä kulki tuolloin vielä junia tuollaisine vaunuosastoineen. Silloin oli mahdollista piipahtaa oikeasti ajassa menneisyyteen. Niissä vaunuosastoissa oli samanlaiset ikkunat, ovet ja hattuhyllyt, penkit olivat tosin puiset eivätkä pehmustetut, kuten teillä Tylypahkan junassa. 








Vierailumme studiolla oli mielestäni hintansa väärti, sillä fantasiamaailma näin toteutettuna on hieno ja kiinnostava, vaikkei tarinaa edes tuntisi. Tämän innoittamana teinipoikani haaveilee nyt seuraavasta lempikirjojensa filmatisointipaikasta, nimittäin Tolkienin Taru sormusten herrasta. Hän saa ryhtyä tosissaan säästämään, Tolkienin Keski-Maahan kun pitää matkustaa aina Uuteen-Seelantiin asti!









Täältä löytyy pari videopätkää. Ensimmäinen on ystäväsi Ronin kotoa:





Ja tässä eräs jännittävä kohtaus, joka sisältänee juonipaljastuksia :)


maanantai 29. heinäkuuta 2019

Treffit brittiläisen kirjeenvaihtokaverini kanssa

Alkukesästä tekemämme reissu oli koko perheen yhteinen (ilman esikoista tosin), tämän jälkeen minä olen tehnyt äiti-lapsi-ajaksi naamioituja työreissuja. Eli kun perheemme muita jäseniä kutsui kotimaa, Kolmonen ja minä jatkoimme matkaamme Lontooseen, jossa vietimme viikon ihan kahdestaan. Äiti ja teinipoika.




Kieltenopettajana minulle olisi tärkeää viettää paljon aikaa maissa, joiden kieliä opetan. Suomessa on hyvin vaikeaa pitää yllä kielitaitoa, vaikka minulla onkin nykyään jonkin verran ystäviä, joiden kanssa käytän muita kieliä kuin suomea. Muistan hyvin vielä edellisen matkani Britteihin, jolloin suun avaaminen tuntui minusta lähes ylivoimaiselta. Silloin oli kulunut jo aivan liian pitkä aika edellisestä ulkomailla asumisestamme ja siitä, kun olin luontevasti käyttänyt englantia. Olin ollut pitkään kotiäitinä, opinnoistanikin oli jo aikaa, pidin harvakseltaan yhteyksiä ulkomailla asuviin ystäviini ja Suomessa asuvien ulkomaalaisten kanssa kommunikoin yleensä suomeksi. Tuolloin muuttomme Pekingiin kansainväliseen naapurustoon oli vasta tulevaisuutta. Nyt kaksi vuotta Pekingistä paluumme jälkeen minulla on vielä jäljellä sitä vaivattomuutta vaihtaa kielestä toiseen ja sitä yritän nyt pitää yllä. Ala-asteen opettajana kielitaito on oikeasti vaarassa kuihtua.

Britanniassa tajusin, kuinka kauan on siitä, kun viimeksi olen vieraillut maassa, jonka kieltä ymmärrän. Tuntui vapauttavalta, kun asioiminen oli niin helppoa, meillä oli yhteinen kieli! Parin vuoden ajan asuin Kiinassa, jossa kyllä osasin kieltä selvitäkseni mutta en pärjätäkseni. Jostain kumman syystä en koskaan ole opiskellut italian kieltä, vaikka se on maa, jonne sielumme aina kaipaa ja jossa aina välillä "mökkeilemme". Sen sijaan espanjaa ja ranskaa olen opiskellut ja ehkä vieläkin osaisin hieman. Siitä huolimatta näissä maissa olen vieraillut vain kerran elämässäni ja näistäkin reissuista on jo kauan aikaa, Pariisista jopa 30 vuotta! 





Kuka muuten muistaa vielä 80-luvun ulkomaalaiset kirjeenvaihtotoverit? Kuinka opettaja välitti kirjeenvaihtotovereita jonkin firman tai järjestön kautta, niistä maksettiin muutama markka ja uuden ystävän osoitteen sai pienellä lapulla. Oli niin jännittävää, kun laput tulivat ja opettaja jakoi ne luokassa. Minä hurahdin niin, että minulla oli kirjeenvaihtotoveri Singaporesta, Intian Mumbaystä (silloin se oli vielä Bombay), Norjan Bergenistä ja Englannin Southamptonista. Lisäksi minulla oli vino pino suomalaisia, Aku Ankan ja Suosikin kirjeenvaihtopalstoilta löytyneitä kirjeenvaihtotovereita, joista yksi oli saamelaistyttö Ivalosta!

Kaikki nämä ovat jääneet. Singaporelaistyttö lopetti yhteydenpidon kun ilmoitin muuttavani poikaystäväni luo Singaporeen, intialaistyttö puolestaan lopetti kirjoittelun, kun hänet naitettiin Punjabiin lähelle Kashmirin sota-aluetta. Yhden kirjeen hän sieltä vielä kirjoitti, kertoi että heidän elämänsä on aika rauhallista, käyvät iltaisin ajeluilla ja tapaamassa muita nuoria. Kuulosti samanlaiselta elämältä kuin minunkin. Paitsi että minä olin pääsemässä ylioppilaaksi ja jatkamassa yliopistoon, hän lopettamassa koulun. Olimme kahdeksantoista.

Nämä kauan sitten elämästäni hävinneet kirjeenvaihtotoverit eivät kuitenkaan olleet ensimmäiseni. Kaikkein ensimmäisen ulkomaisen kirjeenvaihtotoverin sain 9-vuotiaana, se tuli kansainvälisen järjestön kautta, johon äitini kuului. Kirjeenvaihtotoverini A. oli pikkukaupungista Cromerista Englannin koillisrannikolta eikä meillä ollut yhteistä kieltä. Minä opettelin vasta englannin alkeita Jackin, Jillin ja Spotin avulla, mutta innokkaasti kirjoittelimme. Äitini käänsi kirjeet englannista suomeksi ja suomesta englanniksi. Minua harmitti, koska saatoimme kirjoitella aivan liian harvoin - äitini oli niin kiireinen!






Teini-iässä tapasimme muutaman kerran. Kun menin kielikurssille Isle of Wightille, hän äiteineen matkusti katsomaan minua. 15-vuotiaana hän tuli Suomeen ja matkustimme koko perhe Päijänne-laivalla Kuhmoisista Jyväskylään. Seuraavana kesänä minä vietin kaksi viikkoa hänen kotonaan Cromerissa. Se oli kesä -86 ja A. oli vasta tavannut poikaystävänsä K:n.

Sen jälkeen jälkeen tapasimme vielä kerran: olin kielikurssilla Cambridgessä vuonna 1988 ja matkustin bussilla viikonlopuksi ystäväni kotiin. Tämän jälkeen emme enää tavanneet, vaikka paria vuotta myöhemmin sainkin kutsun heidän häihinsä. Se taisi olla vuonna -92, olin varmaan lähdössä opiskelemaan ulkomaille eikä hääjuhla Englannissa sopinut aikatauluun. Tämän jälkeen olen pari kertaa pistäytynyt Lontoossa, mutta noihin aikoihin olimme hyvin vähän yhteyksissä. Harvakseltaan jatkoimme kirjoittelua, käsinkirjoittaminen kun nykyään on niin vaivalloista ja hänellä oli vain isänsä sähköpostiosoite. Lopulta kirjeenvaihto typistyi joulukirjeiksi. Kunnes liityimme Facebookiin ja aloimme taas seurata toistemme elämää. Nykyään hänellä on kaksi poikaa, samanikäiset kuin kuopuksemme.

Panin A:lle viestiä tulostamme, mutta hänestä ei kuulunut mitään vähään aikaan. Loppujen lopuksi sovimme edellisenä iltana tapaamisen seuraavaksi päiväksi. Hän perheineen matkusti parin tunnin matkan katsomaan meitä, me puolestaan saavuimme Lontooseen erittäin vähillä yöunilla varustettuina.






Tapaaminen meni kuitenkin hyvin. "Pienten poikien" leikkeihin ei teinipoikaa saanut enää innostettua, mutta muutoin jaksoimme hyvin. Trafalgar Squarelta alkanut kävelykierroksemme ympäri Buckinghamin Palacen kautta St. Jamesin puiston halki South Bankille oli loppujen lopuksi 15 kilometrin mittainen. Ystäväni A, Kolmonen ja minä kävelimme hissukseen ja pysähtelimme, hänen miehensä K käveli ripeämmin edellä ja odotteli meitä ja pienet pojat juoksivat isänsä ja meidän väliä.

Kun illansuussa palasimme Airbnb-asunnollemme West Hampsteadiin, kömmimme kahdeksan maissa sänkyyn ja nukuimme seuraavat 12 tuntia putkeen. 

Palattuamme Suomeen kaivelin vanhoja kuvia ja löysinkin muutamia, vaikken sitä mitä etsin. Näette myöhemmin kuvamuistojani noilta vuosilta. 


sunnuntai 28. heinäkuuta 2019

Amalfin idylliset kalastajakylät ja kirpeät sitrussalaatit



Tämä yksi Italia-postaus on vielä tekemättä, vaikka reissusta on jo kulunut yli kuukausi. Olen elänyt ja kokenut niin paljon, ettei ole ollut aikaa kirjoittaa siitä. Mutta nyt olen kotona viettämässä ihanaa hellepäivää kaikessa rauhassa ja on aikaa naputella.

Campaniasta en voi lähteä ilman kuvausta kauniista Amalfin rannikosta ja sen herkullisista ruoista. Ennen reissuamme, kesäkuun ensimmäisenä päivänä oli lukenut Hesarista ruokajutun Amalfin kalastajakylien herkuista. Toimittaja Kristiina Markkanen oli vieraillut Cetaran kalastajakylässä ja otsikoinut juttunsa Sardellia pihvissä, pullassa ja marinadissa. Sardelli erityisesti kiinnitti huomioni, lempipastani on nimittäin Jamie Oliverin sardellipasta, jonka tosin Suomessa valmistan silakoista.












Niin me sitten jätimme Dentecanen palatsimme ja pakkauduimme autoon ja ajoimme tunnin matkan Amalfin rannikolle. Kylästä toiseen kuljetaan hurjia vuoristoteitä pitkin, jotka tarjoavat mielettömän upeita näkymiä kauas merelle ja vuorten rinteille kohoaviin kyliin. Kuopus ei ollut asiasta yhtä innoissaan, hän on vauvasta lähtien vihannut autossa matkustamista ja syy selvisi taas pian. Jälkeenpäin totesin Facebook-postauksessani näin: "Serpentine roads in the beautiful Amalfi scenery are not good for children’s health 🚗🤮"

Cetara on niin pieni, että ensin ajoimme sen ohitse parkkipaikkaa rannikolta etsien. Lopulta parkkipaikka löytyi navigaattorin avulla ajamalla kylän läpi merestä kauemmaksi. Matka taittui pääkatua pitkin, johon oli kohonnut päivätori. Hieman nolotti ajaa torin poikki ihmisten väistellessä autoamme, kun emme tienneet oliko tie suljettu autoilta. Perässämme kuitenkin seurasi toinen auto.







Lapsivalokuvamalli töissä








Talvella Cetara on uinuva ja väestöltään vanheneva 2000 asukkaan kalastajakylä, mutta kesäisin turistien tullen se muuttuu eloisaksi. Pääkatu muuttui rantakaduksi, joka oli täynnä pieniä ravintoloita. Olimme liikkeellä Katriina Markkasen jutun myötä Punto & Pasta -ravintolan perässä, mutta valitettavasti valinneet väärän päivän, sen ainoan viikossa, jolloin ravintola on suljettu. Niinpä päädyimme erään TripAdvisorin suositteleman ravintolan naapuriin... Koska sen ruokalista oli houkuttelevampi. Terassilla istuskellessamme saimme nähdä, kuinka ihmiset valitsevat ruokapaikkansa: sen mukaan missä istuu muitakin ihmisiä. Vieläpä kuulin erään saksalaisnaisen toteavan miehelleen, että tuo toinen ravintola on tosi kehuttu, mutta silti hekin tulivat samaan ravintolaan meidän kanssamme. Sen terassipöydät täyttyivät, kun taas hyvät arvostelut saanut naapuriravintola pysyi tyhjänä!










Ruoassamme ei ollut valittamista. Tilasimme koko perheen jaettavaksi vain alkupaloja - itse asiassa koko antipastolistan - ja koska italiankielemme on hakusessa, saimme sitten samojakin ruokalajeja useammalla eri lautasella. Pääosassa olivat marinoidut sardellit, jotka muistuttivat paljon meidän muikkujamme.

Paikallista sardelleista uutettua kalakastiketta colaturaa piti olla yhdessä ruokalajissa, muttemme sitä maistaneet. Poikkesimme ostamaan pikkukaupasta pullon mukaamme ja ensi perjantaina voisimme kokeilla pastareseptiä Punto & Pastan mukaan. Villifenkoli on kyllä korvattava kasvatetulla!

Sitrussalaatteja emme nähneet yhdessäkään ravintolassa, mutta Luigin kaupasta ostin pari sukaattisitruunaa, jossa itse valmistin salaatin Kristiinan ohjeiden mukaisesti: sukaattisitruunaa, suolaan säilöttyjä kapriksia, persiljaa, oliiviöljyä, viinietikkaa, suolaa ja pippuria. Vain punasipuli unohtui ja olisi varmasti ollut maistuva lisä. Mutta ilmankin sitä salaatti oli aivan taivaallista!

Valitettavasti en ole löytänyt sukaattisitruunaa Suomesta! Olen googletellut ja löysin nettikaupan, joka myy vaikka mitä säilöttyjä Italian herkkuja, myös colaturaa ja suolaan säilöttyjä kapriksia (niitä on aikomukseni tilata monta purkkia kerralla). Vaan ei sukaattisitruunaa. Testasin tavallisia, mutta salaatista tulee liian kirpeää. Oi joi, kun joku toisi minulle edes yhden tuoreen sukaattisitruunan tuliaisiksi Italiasta... :)

Paluumatkalle varaamme muovipusseja kuopusta varten.



Cetaran jälkeinen isompi kaupunki Maiori ja sen linna (jossa voi kai yöpyäkin)








Katselin liikennettä ja pohdin, että se on kuin Kiinassa. Kaikki ajavat miten haluavat ja taatusti sääntöjen vastaisesti. Torvet soivat koko ajan, mutta kun joku lähteen ohittamaan, kaikki torvet ovat aivan hiljaa. Machokulttuuria.

Bensa-asemalla nainen tupakoi auton avonaisesta ikkunasta ja mies sytyttää tupakkaa nojaten bensatankkiin. Juuri kun minä aioin panna kännykkäni pois tankkaamisen ajaksi suljetussa autossa istuessani...

Vieläköhän bensa riittäisi seuraavalle asemalle asti?












Skirt // Lisa Campioni
T-shirt // Uniqlo



Tässä muuten vielä video "palatsistamme":