sunnuntai 23. syyskuuta 2018

Nilkkurit esiin

 
 

Taas on aika tehdä kenkienvaihto: hoitaa kesäkengät siisteiksi ja varastoida omiin laatikoihinsa odottamaan seuraavaa kesää, kaivaa esiin syysnilkkurit.
 
Nämä kuvat ovat viime keväältä, jolloin hoidin talvikengät säilöön. Nyt kaivan ne esiin laatikoista ja nautin niiden kauneudesta. Rakastan etenkin korkonilkkureita, joten niitä on minulle siunaantunut aikamoinen määrä. Kaikkia hoidan aina huolella ja kerron tässä postauksessa myöhemmin salaisuuteni, kuinka saan nahkasaapikkaat ja -kengät näyttämään vuodesta toiseen lähes uudenveroisilta.

 
 
 
 
 

 
Arvostan laadukkaita kenkiä. Erittäin tärkeätä on, että kengät ovat nahkaa sisäpohjiaan myöten, jottei tarvitse kulkea hikisin jaloin. Koska tällaiset kengät ovat yleensä hintavia, niistä on pidettävä myös hyvää huolta. Kengät eivät ole vain vuoden tai parin käyttöä varten, niiden kuuluu kestää vuosikymmeniä.

Siksi niitä tulee myös hoitaa hyvin. Kenkien hoitaminen ei ole lempipuuhaani, mutta kotitöistä kuitenkin mieluisimpien joukossa. Siksi pari kertaa vuodessa priorisoin työni, kerään kaikki varastoon menevät kengät ja hoidan ne huolella.




 
 
 
1. Puhdistan pintanahkaiset kengät rätillä ja minilorauksella astianpesuainetta. Rätiksi sopii erinomaisesti vanhat sukat tai pikkarit. Puhdistuksen jälkeen huuhdon rätin ja "huuhtelen" kengät puhdistamalla ne uudestaan ilman saippuaa. Annan kenkien kuivua hyvin.

Mokkanahkaiset imuroin ja harjaan puhtaiksi. Läiskiin käytän mokkasientä. Marianne Fab Forty Something -blogista vinkkasi jokin aika sitten, että likaantuneet mokkakengät saisi puhtaaksi Marseille- tai sappisaippualla. Sitä minun täytyy kokeilla vielä.
 
 
 
 



 
 
2. Mustien mokkanahkakenkien kuluneet kohdat käsittelen siihen tarkoitetulla aineella. Samoin pintanahkaiset kengät omilla aineillaan. Minulla on lukuisia erilaisia aineita - jokaiselle värille omansa.
 

 
 

 
 
3. Pintanahkaiset kengät voitelen satularasvalla. Tämän vinkin sain aikoinaan eräältä kenkäkauppiaalta, ja satularasva on ehdottomasti paras rasva tähän tarkoitukseen. Rasva on hyvin riittoisaa, menossa on vasta toinen purkki 20 vuoden aikana...
 

 




 
 
 
4. Lopuksi suihkutan kengät kolmeen kertaan kevyesti ekologisella Collonil Protect and Care -suihkeella, joka sisältää avokadoöljyä. Etenkin mokkakengille suihke antaa kosteutta ja likaa hylkivän pinnan. Luonnontuotteista koostuva aine tuoksuu miellyttävälle ja on turvallisempaa hengittää kuin kemialliset suojasuihkeet, joita ennen suihkutin huivi tai jopa kaasunaamari hengityselinteni suojana. Olen tämän aineen suurkuluttaja. Vinkkinä, että sitä löytyy ainakin Stockmannin kenkäosastolta ja K-Kengästä Kampista.
 
Uudet kengät käsittelen aina tällä aineella. Vanhat, vain vähän likaantuneet kengät saatan myös puhdistaa ja suojata saman sarjan bambuöljyä sisältävällä Bamboo lotion -aineella. Suihkutettuani ne pyyhin nahkapintaiset kengät tai harjaan mokkaharjalla.
 
 

 
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ihanaa jos jätät kommentin, asiallisen totta kai :)