perjantai 20. heinäkuuta 2018

Kuinka kauan hapatettu maito säilyy?



 


Olen nyt muutaman päivän ilman nettiä, joten testaan kuinka saisin blogikirjoituksen julkaistua kännykällä. Kirjoitan siis tämän Bloggerin nettisivun avulla.

Oletko koskaan miettinyt, kuinka kauan ruoka säilyy parasta ennen -päivämäärän jälkeen? Emme ole kovin tarkkoja päivämäärien suhteen, paitsi kala- ja lihatuotteissa. Mutta hapatettu maito pastöroiduissa tuotteissa on Suomessa niin turvallista, että se säilyy avaamattomana käyttökelpoisena kuukausia. Eilen ei ollut ensimmäinen kerta, kun etsin jääkaapista jotain ja ainoa löytämäni purkki on mennyt vanhaksi 8 kuukautta sitten. Kermaviilipurkkeja olemme käyttäneet useita ja ihan hyviä ovat olleet. Eilen piti saada tuorejuustoa herkkusienien päälle ja tämä oli ainoa. Avasin ja haistoin, ihan hyvälle tuoksui. Mielestäni näyttikin. Maistoimme, ja maku oli mielestäni ihan normaali. Eikun ruokaan vaan. Tällä kertaa se päätyi grilliin, mikä toki teki siitä turvallisempaa, mutta olemme syöneet kermaviilikastikettakin 8 kk vanhasta kermaviilistä.

Vielä ovat vatsat ihan hyvinä. Ehkä tästä syystä olemme aika hyvävatsaisia koko perhe, emmekä yleensä reissuissakaan hätkähdä. Tai sitten kärsimme vuosien päästä. Muistan kuinka isoäitini aina kehuskeli, kuinka hän syö homeista leipääkin ja leikkaa vain homeen pois. Ja sairastui myöhemmin syöpään.

Kaikkialla ruokahygienia ei ole ihan samanlaista. Kiinassa kerran avasin kermaviilin, jossa parasta ennen oli mennyt kuukautta aikaisemmin. Se haisi ihan hirveälle. Ehkä kiinalaiseen ruokatarvikkeiden säilymiseen tottunut  ayimme oli sen vuoksi aivan neuroottinen päivämäärien suhteen ja heitti pois kaiken, minkä päivämäärä oli mennyt  tai vaikka olisi ollut vielä jäljellä. Jopa kuivakeksitkin!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ihanaa jos jätät kommentin, asiallisen totta kai :)