tiistai 17. heinäkuuta 2018

Arvovieraita ulkomailta

 

 










 
 
 
Olemme viime päivinä saaneet isännöidä tärkeitä ulkomaalaisia vieraita. Ja nyt en puhu Trumpista ja Putinista tai heidän liepeillään pyörivistä kansainvälisistä toimittajista. Ei, vaan meillä on samanaikaisesti ollut omat tärkeät vieraamme.
 
25 vuotta sitten opiskelin lyhyen ajanjakson Saksassa ja tuolloin vuokrasin yleisiltä markkinoilta huoneen talosta, jossa asui saksalaisia opiskelijoita. Muutaman tytön kanssa keräännyimme aina iltaisin talon yhteiskeittiöön juomaan teetä ja pulisemaan. Meitä yhdisti etenkin vitsailu vuokraisäntämme kustannuksella, joka oli hyvin erikoinen tyyppi ja jota todellisuudessa pelkäsin suunnattomasti. Jälkeenpäin sanoisin häntä pedofiiliksi, joka meidän kannaltamme onneksi oli kiinnostunut vain aasialaisista tytöistä. 
 
B oli yksi kämppäkavereistani ja "keittiöntytöistä" ja se, jonka kanssa olen eniten pitänyt yhteyttä. Hän vieraili meillä Singaporessa ja oli Suomessa häissämme. Viimeisen kerran tapasimme 19 vuotta sitten entisen kämppäkaverimme A:n häissä Etelä-Saksassa, jossa olimme melkein kaikki keittiöntytöt paikalla. Tämän jälkeen yhteydet ovat katkenneet ja välissä minulla ei ollut yhteyttä yhteenkään vanhaan kaveriini. Onneksi osoitteeni ovat säilyneet aika muuttumattomina ja vanhoistakin osoitteista on posti kulkeutunut eteenpäin, ja siten olemme taas A:n ja B:n kanssa yhteyksissä tänä päivänä.
 
Ja niin B, joka nykyään asuu Sveitsissä ja on naimisissa ruotsalaisen miehen kanssa, ilmoitti saapuvansa perheineen heinäkuun puolivälissä Suomeen. Heidän epäonnekseen Putin ja Trump valitsivat saman ajankohdan ja paikan. Sunnuntaina saapui siis useammat arvovieraat Suomeen, ensin B ja miehensä H ja poikansa R aamulla lautalla Travemündestä, illalla puolestaan Trump ja Melanie.
 
Me palasimme mökiltä sunnuntaina iltapäivällä ja järjestimme olohuoneen pikavauhdilla vieraskuntoon sekä hommasimme ruoat kaupasta. Kuuden maissa menimme vieraita vastaan ja kyllä täytyy sanoa, että jännitti. Onneksi B on yhtä välitön kuin ennenkin ja miehensä samanlainen. Nuorempia poikiamme ujostutti kovasti, etenkin kun selvisi, ettei kuopuksen ikätoveri R puhu englantia, joten Kolmonen joutui tulkkaamaan heikolla saksan ja ruotsin taidoillaan. Minä kovasti toivoin, että nyt hänen kielitaitonsa kohoaa supervauhtia, mutta taitaapa käydä niin, että R puhuu lähtiessään parempaa englantia kuin omat poikani saksaa tai ruotsia!
 
Viimeiset päivämme ovat siis kuluneet enimmäkseen B:n perheen seurassa ja vähemmän valtionpäämiesten. Eilisaamun olimme tosin kotosalla kaukana hälinöistä. Mieheni seurasi uutisia, minä puolestaan nautin pihalla lämmöstä ja kirjoittelin blogiani. Samanaikaisesti B:n perhe risteili Helsingin edustalla ja kärsi kaikin tavoin silmäätekevien vuoksi tehdyistä erikoisjärjestelyistä. Illalla menimme yhdessä Linnanmäelle, missä oli todella mukavan rauhallista. Ei jonoja mihinkään, ravintolassakin olimme illalla ainoat asiakkaat! Kuopuksella kesti lämmetä, siten ettei hän ehtinyt kuin pariin laitteeseen ja kitisee tänään, että Lintsille pitäisi mennä uudestaan.
 
Kuvat eivät tee oikeutta, mutta yhteen ääneen totesimme Lintsin säilytettyine kallioineen ja kukkaistutuksineen todella kauniiksi aavistuksen hämärtyvässä kesäillassa! Muutoinkin vieraamme olivat ihastuksissaan, laitteeksi muunnettu vanha vesisäiliökin sai huippupisteet loistavasta ideastaan. Vanhaan vuoristorataan he eivät kuitenkaan uskaltautuneet, vaikka kehuin sitä todella tunnelmalliseksi eikä liian pelottavaksi.
 
Kun pieniltä pojilta kysyttiin, mikä oli Lintsillä parasta, vastaus tuli kuin tykinsuusta: vesilabyrintti! Kaikista hienoista maksullisista kohteista pienistä pojista ilmainen paikka oli hauskin. Läpimäriksi kastuneet pojat raahasimme sitten Funky Kitchen -ravintolan terassille syömään.
 
Tänään vietämme rauhallisen kotipäivän, sillä B:n perhe seikkailee turistinähtävyyksissä. Kuulemma Temppeliaukion kirkko, Uspenski, Tropicario ja Korkeasaari ovat listalla. Me valmistaudumme kotona iltaan, jolloin he tulevat taas meille grillaamaan. Aivan varmasti kun pieneltä R-pojalta kysytään, mikä oli parasta Helsingissä, tulee vastaukseksi se, kun he olivat meillä kylässä. Meiltähän löytyy kaksi leikkikaveria sekä Legotaivas!
 
Vielä pari pientä kommenttia valtiovierailuun, josta katsoin parhaat palat televisiosta. Siis Melanien ja Jennin yhteistapaamisen. Onhan kumpikin kaunis ja hyvinpukeutuva nainen. Mietin, että ilmastonmuutos osoittautui varmaan selväksi amerikkalaisparille, olihan Melanie nätissä, mutta selvästi turhan lämpimässä talvitakissaan varautunut paljon kylmempään ilmastoon.
 
Vaikka somessa on kuulemma kommentoitu Jennin vaaleansinistä perhosmekkoa liian arkiseksi kesämekoksi, ei se sitä ole. Olen itse hiplaillut tuota Jennin Andiata-leninkiä Stockmannilla, ja aavistuksen kiiltävänä brokadikankaana se on tosi kaunis juhlaleninki. Mielestäni turhan paksu suomalaisiin kesäjuhliin, parhaimmillaan se olisikin kylmässä ilmastoinnissa, eli eilen varmaan nappivalinta: kylmäksihän piti Mäntyniemen ilmastointi varmaan säätää, jotta Melanie selvisi hien virtaamatta loroina kasvoillaan.
 
Facebookissa nauratti eräs keskustelu Melanien nahkahousuista, joita minäkin olin kummeksuen Hesarin kuvasta tuijottanut: miksi ihmeessä hänellä oli minihame ja alla leggarit (tai leKKarit, kuten eräs kommentoi). Että eikö se ole jo pois muodista. Vasta sitten tajusin, että kyse olikin nahkahousuista, joissa jäi iso vekki etumukseen. Itse kun yritän olla tarkka vaatteiden istuvuudesta, ihmettelin kovasti, kuinka huonosti istuvat housut oli kyseinen the First Lady valinnut. Vaikka vahinko-ostoksia tulee meille kaikille ja välillä asuvalinnat vain menevät pieleen. Tai kuten eräs totesi Facebookissa: "Ehkä ne olikin puettu väärinpäin! Tullut kiirelähtö. Sattuuhan sitä paremmissakin perheissä..."
 
Poliittiseen antiin en puutu, se lienee tullut kaikille sanomalehdistä jo selväksi.
 
Virallisempi vierailu on päättynyt, meidän vierailumme jatkuu vielä pari päivää. Sen jälkeen palaan taas blogissani mökkimuisteloihin.
 
P.S. Lounaskuvassa on muuten Päivityksiä-blogin ystävältäni oppimani raparberi-vuohonjuustosalaatti, joka on nyt minun tämänhetkinen hittini. Sitä tarjotaan myös tänä iltana vieraillemme. 
 
 

2 kommenttia:

  1. Samaista herkkua nautimme mekin eilen hellepäivän herkkuna taas Mörskällä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on oikea lempparini tällä hetkellä niin että voisin syödä sitä joka ateriaksi :)

      Poista

Ihanaa jos jätät kommentin, asiallisen totta kai :)