sunnuntai 20. toukokuuta 2018

Prinsessat kuninkaallisessa hääkatsomossa

  

  
 
 
 


 


 
 

  
 
 
 
 
 
Olitko sinä television ääressä, kun Englannin prinssi sai eilen prinsessansa?

Ystävälläni ja minulla on ollut satunnaisena tapana järjestää yhdessä kuninkaallinen hääkatsomo. Ensimmäisen kerran katsoimme hänen kotonaan yhdessä kruununprinsessa Victorian häät vuonna 2010, ja muutama vuosi sitten taisi kyseessä olla Madeleine-siskon häät, kun kokoonnuimme perheittäin meille hääkatsomoon.  

Vähän myöhään havahduin tällä kertaa, nimittäin perjantaiaamuna lähetin hänelle viestiä, että joko hän on ehtinyt sopia muualle vai katsoisimmeko taas yhdessä. Ei, hän oli myös ajatellut minua ja niin me teimme pikaisen sopimuksen siitä, mitä brittiläistä ja juhlallista kumpikin hankkii.

Meillä oli kotona kammottava sekasorto, kun lauantaiaamuna heräsin aikaisin siivoamaan. Mies lähti työasioissaan koko päiväksi, joten komensin lapsia auttamaan ja heidän vastauksensa oli jatkuvasti "kohta", kunnes äidiltä lopulta paloi pinna. Sen jälkeen alkoi kyllä tapahtua ja lapset jopa valmistelivat herkut pöytäämme. Onneksi myös ystävämme ovat tottuneet kotimme sotkuisuuteen - kun pojat olivat pieniä, vieraili ystäväni meillä samanikäisine poikineen lähes joka viikko. He ovat nähneet kotimme kaikenlaisessa kunnossa.

Oman viihtyvyytemme vuoksi saimme onneksi kodin aika kuninkaalliseen kuntoon ja jopa lähes tulkoon ajallaan. Tosin vieraat saapuivat yhdeltä ja ensimmäinen tunti kyläilystä ja televisioiduista häistä meni meillä vielä valmisteluihin. Häävieraiden asut jäivät näkemättä, mutta sohvalle ennätimme kuitenkin siinä vaiheessa, kun morsian saapui kirkon eteen.

Prinsessoita olimme mekin, sillä kuten kuvista näkyy, olimme sonnustautuneet asianmukaisesti hääjuhliin. Tarjolla oli brittiläisiä naposteltavia, kuten kurkkuleipiä Hesarin tapaan, itsepaistettavia croissanteja limetti-sitruuna- ja appelsiini-viskimarmelaadin kera. Suomalaisena myönnytyksenä oli myös savulohitahnaa ruispalttoonnappien päällä. Oli kuplivaa juomaa korkeista laseista niin aikuisille kuin lapsillekin. Sekä teetä Harrodilta mitä parhaimmin tyyliin sopivista kuninkaallisista kupeista tietenkin.

Saimme myös parhaan selostuksen, ihan paikan päällä. Ystäväni äiti on selostanut monet kuninkaalliset juhlat, häistä hautajaisiin, ja sen vuoksi ystäväni tuntee Euroopan kuninkaalliset kuin omat taskunsa. Vahingossa kuitenkin katselimme "väärää kanavaa" eli seurasimme juhlia MTV:ltä (etukäteen oli mieheni säätänyt kanavan videotykille ja olin ohjeistanut hänet väärin, sillä luulin, ettei YLE näyttäisi häitä lainkaan... - tällaiseksi on tämä digimaailma muuttunut, ainakin meillä).

Onneksi mitä parhain kommentaattori istui siis omassa kotikatsomossamme. :)

Katsomomme oli aika naisvaltainen. Herkkulautaset koottuaan pojat katosivat yläkertaan, vaikka olivatkin alun perin aikoneet katsoa häät. Pelimaailman houkutus kävi liian suureksi.

Tytär kaivoi vielä esiin lehden, jonka hän osti vuosi sitten jostain kiinalaiselta lentokentältä. Yhtään emme nimittäin tajunneet katsoa hintaa, kun ostimme lapsille matkaluettavaa. Vasta myöhemmin huomasimme, että olimme maksaneet tuosta (keräily-)lehdestä hulppeat 40 €! Kuka hullu maksaa niin paljon yhdestä lehdestä? No joko innokas kuninkaallisten fanittaja tai sitten hullu, joka ei tajua vilkaista hintalappua! Saa nyt tytär vaalia tuota lehteä loppuikänsä. Ja perilliset myydä sen keräilijöille eteenpäin korkoa kasvaneena. Tuskin tuota lehteä on myyty kovin montaa kappaletta...

Häiden päätyttyä saapuivat paikalle isät. Ilta kului rattoisasti pihalla jutellen ja kalaa savustaen. Dramatiikkaakin riitti, kun ystäväperheen lapsi kolautti ohimonsa teinipoikien luolassa kaapin kulmaan ja hoippui alakertaan verta vuotaen. Onneksi monilapsisissa perheissä tällaisiin tilanteisiin on totuttu ja verentulokin loppui hetkessä. Sattumalta vieläpä autoili lääkäri-kummisetäkin lähistöllä. Setä avasi autonikkunan, komensi pitkän hontelon pojan kumartumaan, kurkkasi haavaan ja komensi pojan suihkuun tukkapesulle. Sillä oli se haava hoideltu. Liimoja ja laastareita ei tarvittu.

Helluntaita vietin sitten kotipihalla kokeita korjaten ja huomisia tunteja suunnitellen. Ja mitä ihaninta - brittiläisiin herkkuihin hurahtanut esikoinen päätti leipoa skonsseja ja keksejä, joten sellaiset eväät oli meillä pihalounaaksi. Valion sitruunatahnalla täytetyn paahtoleivän ja vaahtoavan laten kera.

Tällä viikolla tiedossa lisää pitsileningistäni ja muusta kuninkaallisesta tilpehööristä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti